Μιλώντας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια συμφωνία στο Eurogroup η οποία ναι μεν δεν σηματοδότησε το τέλος της κρίσης αλλά άνοιξε το δρόμο για την έξοδο από αυτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα αρχιτεκτονική στην ΕΕ, με τραπεζική ενοποίηση και αμοιβαιοποίηση του ρίσκου ώστε όλα τα μέλη της ΕΕ να είναι επαρκώς προστατευμένα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μπορούν να έχουν καθοριστικό ρόλο στις διαδικασίες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, με κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το Κυπριακό είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και δοκιμάζει τις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ υπογράμμισε ότι ο ίδιος έθεσε τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη προ των ευθυνών τους για το Κυπριακό.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα δαπανά υψηλό ποσοστό του ΑΕΠ της για την άμυνα, γεγονός που την καθιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αλλά και στην Ευρώπη.
Ερωτώμενος για την πρόκληση της Τουρκίας με την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι τόσο η Unesco, όσο και το State Department έδειξαν με τις ανακοινώσεις τους το σεβασμό που πρέπει να επιδεικνύεται στη χρήση της Αγίας Σοφίας και κάλεσε την τουρκική πλευρά να διαλέξει αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική.