Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΒ.
«Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν. Υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια. Ας προσέλθουμε σ'' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας. Αυτές τις ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Είναι τιμή μου να απευθύνω χαιρετισμό στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση του ΣΕΒ, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχάνων. «Ήταν το 1097 όταν ξεκίνησε η παρουσίας σας ως κοινωνικός εταίρος σε εποχή που η χωρά ήταν επί επιτροπεία», σημείωσε.
«Σήμερα το αίτημα μιας βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και το εθνικό σχέδιο ριζικών αλλαγών παραμένουν σε εκκρεμότητα, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν σε όλους μας ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, οφείλουμε να το επανασχεδιάσουμε εάν θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Ζητούμε σήμερα από την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές με αξιώσεις. Καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές. Αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν αυτή τη λύση», είπε ο πρωθυπουργός.
«Αρχικά η Ελλάδα να βγει δοκιμαστικά στις αγορές ώστε μετά το 2017 να βγούμε στις αγορές και να χρηματοδοτούμε το χρέος μας χωρίς τον επίσημο τομέα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τους εταίρους και τους δανειστές της, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι για πρώτη φορά προσέρχεται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης διεκδικώντας από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αναζητά για επικοινωνιακούς λόγους ή μικροπολιτικής διαχείρισης μια συνολική συμφωνία για το χρέος, αλλά για να κλείσει οριστικά το φαύλο κύκλο της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις, με υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και καθαρό διάδρομο για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως καθαρή λύση για την ελληνική πλευρά, είναι εκείνη που δεν θα δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές και δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα που συνοδεύει τα ελληνικά προγράμματα από την πρώτη μέρα, για άλλη μια φορά στο μέλλον.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επίσης πως για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κρίσης, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση, να δώσουν αυτή τη καθαρή λύση.
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να ενώσουμε, όπως είπε, τις δυνάμεις να συμπορευτούμε στο κοινό μας αγώνα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας δίκαιης και παραγωγικής. Πάση θυσία, δεν έχουμε άλλη επιλογή πρέπει να τα καταφέρουμε, τόνισε.
Από το βήμα του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να είμαστε όλοι στοχοπροσηλωμένοι, αποφασισμένοι και ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο.
Σημείωσε πως δεν κρίνονται οι επόμενες μέρες ή οι επόμενοι μήνες ή μια εκλογική νίκη αλλά κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες.
Είπε πως η λύση που προτάθηκε στην ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, δεν έγινε αποδεχτή γιατί δεν εξασφάλιζε τα κριτήρια, της χώρας και όπως τόνισε αυτό αναγνωρίστηκε από πολλούς εταίρους μας. Τόνισε ότι μια σειρά από χώρες αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στους δανειστές της.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως τώρα είναι καθήκον ηθικό αλλά και νομικό, των δανειστών, να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Φωτογραφία αρχείου: Sooc)