Την ξεκάθαρη θέση ότι είναι αδιανόητο η Εκκλησία να παίρνει θέση σε θέματα που άπτονται της αυτοδιάθεσης του ανθρώπινου σώματος, παίρνουν μέσω του Liberal.gr δύο μέλη της επιστημονικής κοινότητας, με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί για την εκκλησιαστική εγκύκλιο που θα διαβάζεται στους ναούς κατά των αμβλώσεων.
Από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα δύο καθηγητές μαιευτικής γυναικολογίας ΕΚΠΑ, ο Νίκος Βλάχος και ο Ευθύμης Δεληγεώρογλου εξηγούν τι είναι επιστημονικά αποδεκτό, και διευκρινίζουν πού βρισκόμαστε με τον οικογενειακό προγραμματισμό, την αντισύλληψη και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.
Ο Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Νίκος Βλάχος από το Αρεταίειο νοσοκομείο επισημαίνει: «Θέλουμε σαν επιστημονική κοινότητα και εκπροσωπώντας την Ελληνική Μαιευτική ΓυναικολογικήΕταιρία να υπάρχει αντισύλληψη γιατί ο στόχος μας είναι κάθε εγκυμοσύνη να είναι επιθυμητή. Γι αυτό ακριβώς υπάρχει η αντισύλληψη ώστε να μην οδηγηθούμε σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και να μην είναι η άμβλωση τρόπος αντισύλληψης.
Επιπλέον, είναι αδιανόητο στον 21ο αιώνα η εκκλησία να παρεμβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις επιλογές του ανθρώπου στο κοσμικό κράτος. Η αυτοδιάθεση του σώματός μας είναι αυτονόητη και δεν έχει κανένα λόγο η θρησκεία με τα δόγματα της να ασχολείται με τα δικαιώματά μας και με τις επιλογές μας, αυτός δεν είναι ούτε ο ρόλος της ούτε ο τομέας της».
Αναφερόμενος στην πάγια θέση της εκκλησίας πως η ζωή ξεκινά με τη σύλληψη, ο καθηγητής Νίκος Βλάχος διευκρινίζει ότι ακόμα και οι πιο συντηρητικοί μεταξύ των επιστημόνων υποστηρίζουν ότι η ζωή ξεκινάει μετά τη 12η βδομάδα. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η ζωή ξεκινά μετά την 20ή εβδομάδα και κάποιοι άλλοι μεταθέτουν το όριο στο επίπεδο της βιωσιμότητας του εμβρύου που είναι μετά τη 25η βδομάδα.
Η εκκλησία εδώ και χρόνια και όχι μόνο η Ορθόδοξη, αλλά και η Καθολική και η Προτεσταντική και όλα τα δόγματα διατηρούν την ίδια στάση σε ό,τι αφορά την άμβλωση: Επιτρέπουν την άμβλωση υπό όρους, εάν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγείας στο έμβρυο ή στη γυναίκα που κυοφορεί. Αυτό βέβαια εγείρει τεράστια ερωτηματικά, όπως ποιο πρόβλημα υγείας θεωρείται «σοβαρό». Για παράδειγμα, οι συγγενείς καρδιοπάθειες θεωρούνται ή όχι σοβαρές, το να λείπει ένα μέλος, (ένα δάχτυλο) από το έμβρυο, το να έχει το έμβρυο σύνδρομο Down που δεν είναι μια θανατηφόρα διαταραχή και κάποιες γυναίκες στο εξωτερικό επιλέγουν συνειδητά να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη και να φέρουν στον κόσμο το παιδί, τι θεωρούνται όλα αυτά σοβαρά ή μέτριας σοβαρότητας;
Η επιστήμη δεν βάζει βαθμούς στη σοβαρότητα. Ανεξαρτήτως βλάβης, κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να τερματίσει ή να συνεχιστεί την εγκυμοσύνη της και έχει αναφαίρετο δικαίωμα να κάνει ότι θέλει με το σώμα της. Αναφερόμενος στα όσα ειπώθηκαν κατά το παραλήρημα του Μητροπολίτη Δωδώνης, ο καθηγητής Νίκος Βλάχος τονίζει ότι είναι τουλάχιστον τραγικό να διατυπώνονται τέτοιες απόψεις στον 21ο αιώνα, με τη σωρεία των περιστατικών έμφυλης βίας να συνεχίζεται ασταμάτητη και κάποιες Πολιτείες των ΗΠΑ να οπισθοδρομούν σε αναχρονιστικές αντιλήψεις ποινικοποιώντας την άμβλωση.
«Δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουμε ποτέ τέτοια θέματα στην Ευρώπη, στην Αμερική το ζήτημα για την ποινικοποίηση της άμβλωσης είναι καταρχάς νομικό, λέει ο Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Νίκος Βλάχος,προσθέτοντας πως εκεί είναι πολλά τα θρησκευτικά δόγματα, είναι βαθιά πουριτανική η κοινωνία και το μίγμα που προκύπτει από όλες αυτές τις παραμέτρους είναι τελείως διαφορετικό. Ωστόσο διατηρεί τον προβληματισμό του για τα όσα απίστευτα ζούμε στην εποχή μας…
Τι γίνεται με τον οικογενειακό προγραμματισμό και το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στην Ελλάδα
Ήδη προ πανδημίας και μάλιστα από το 2017, ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής –Γυναικολογίας ΕΚΠΑ ΕυθύμηςΔεληγεώρογλου, μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Νίκο Σαλάκο είχαν τονίσει την ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων που πλέον ξεκινούν τον σεξουαλικό πειραματισμό ή και τις σεξουαλικές επαφές στην ηλικία των 14-15 ετών, με βάσει τις μελέτες που διεξήγαγε η Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ που εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Σε αυτές τις ηλικίες τα κορίτσια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και η έλλειψη εμπειρίας και συμβουλευτικής, γιγαντώνουν τον κίνδυνο τόσο των ανεπιθύμητων κυήσεων, όσο και των Σεξουαλικώς ΜεταδιδομένωνΝοσημάτων (ΣΜΝ) όπως, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Στην Ελλάδα προ πανδημίας, αν και δεν υπήρχαν συγκεκριμένα δεδομένα για τις αμβλώσεις, εκτρώσεις, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως ο ετήσιος αριθμός τους κυμαινόταν από 100.000-150.000, με το 20-25% αυτών, να αφορά νεαρά κορίτσια μικρότερα των 16 ετών, με την άμβλωση να χρησιμοποιείται ευρέως ως αντισυλληπτική μέθοδος λόγω έλλειψη γνώσης κι εκπαίδευσης.
Η συντρηπτική πλειονότητα των εφήβων αγνοούν σε μεγάλο ποσοστό τις μεθόδους αντισύλληψης, με το 3-4% των Ελληνίδων να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικές μεθόδους (με τα δεδομένα των 2017-2018) ενώ οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί αδυνατούν να προσεγγίσουν τα παιδιά, τα οποία αντλούν ενημέρωση από την κολλητή» τους και τον «κολλητό» τους. Η ενημέρωση των παιδιών πρέπει να ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο, με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν την ανάγκη «εκπαίδευσης» γονέων και εκπαιδευτικών, ώστε να μπορούν να πλησιάσουν τα παιδιά και να τα ενημερώσουν σωστά.
Ο ομότιμος καθηγητής Ευθύμης Δεληγεώρογλου είναι από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας καθιέρωσης του Οικογενειακού Προγραμματισμού και εδώ και χρόνια έδινε μάχη για να εισαχθεί το μάθημα της αγωγής υγείας και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. Εκκλησιαστικοί και συντηρητικοί κύκλοι έχουν εμποδίσει την ένταξη του μαθήματος στο Δημοτικό-εκεί που πρέπει να διδάσκεται ενώ πλέον με την πρωτοβουλία της υφυπουργού Παιδείας Ζέττα Μακρή και της αναπληρώτριας καθηγήτριας παιδιατρικής -εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Αρτέμιδος Τσίτσικα, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μέσα στο 2022, επιτέλους θα υλοποιηθεί αυτή η πολυαναμενόμενη και επιβεβλημένη ένταξη της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ποτέ δεν είναι αργά….