Σειρά νέων μέτρων για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας, με πρωταγωνιστές τους ανεμβολίαστους, εξετάζει η κυβέρνηση, παρόλο που μέχρι στιγμής τα υπάρχοντα μέτρα αποδίδουν. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ένα από τα σενάρια που μελετάται είναι να απαιτείται χρήση rapid test για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για την είσοδό τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, έκανε λόγο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
«Αυτό επιλέγει η Ευρώπη, αυτό επιλεγεί και η Ελλάδα», διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, τονίζοντας παράλληλα ότι θα ληφθούν, όχι για τιμωρητικούς λόγους, αλλά επειδή οι βαριές νοσηλείες στο σύστημα υγείας αφορούν στην πλειονότητά τους όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι άμεση προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.
Το ενδεχόμενο να επιβληθεί η χρήση rapid test από τους ανεμβολίαστους για την είσοδό τους στα σούπερ μάρκετ δεν απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς όπως ανέφερε εξετάζεται από την κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής παραμένει υπό συζήτηση καθώς το μέτρο αντιμετωπίζει δυσκολίες και εμπόδια ως προς την υλοποίησή του.
Ενδεικτικά, όπως ανέφερε μιλώντας στο Open, το μέτρο συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και κατ΄ ιδίαν ο ίδιος με τους εκπροσώπους των αλυσίδων λιανεμπορίου, αλλά λόγω προβλημάτων η εφαρμογή του είναι δύσκολη καθώς:
- Το πρώτο είναι ότι θα υπάρξουν συμπολίτες μας οι οποίοι δεν θα κάνουν ούτε το rapid test και επομένως δεν μπορείς να τους στερήσεις την πρόσβασή τους σε βασικά αγαθά.
- Το δεύτερο είναι πως προκύπτουν καθαρά πρακτικές δυσκολίες, όπως η ουρά που θα σχηματίζεται έξω από τα σούπερ μάρκετ όταν θα προσέρχονται εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες πελάτες.
Επίσης, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να αλλάξει ο αριθμός των ατόμων, που βρίσκονται ταυτόχρονα στο χώρο των σούπερ μάρκετ. Όπως σημείωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης «επειδή έχουμε ένα όριο εισόδου στα καταστήματα, θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε την πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα».
Στο πλαίσιο αυτό επανέρχεται στο τραπέζι και το μέτρο της αναλογίας πελατών/τετραγωνικών μέτρων σε πάνω από 2τμ που ισχύει σήμερα, καθώς και η επαναφορά της κάρτας για κάθε πελάτη που μπαίνει στο σούπερ μάρκετ.
Υπενθυμίζεται ότι παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα click away με παραλαβή προϊόντων στην είσοδο του καταστήματος για όσους δεν διαθέτουν τεστ.
Βατόπουλος - Τζανάκης: Αυστηρότερα μέτρα τώρα
Αυστηρότερα μέτρα τα οποία πιθανώς να επιτρέψουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους πολίτες κατά τα Χριστούγεννα πρότεινε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Συγκεκριμένα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως «από υγειονομικής πλευράς ίσως πρέπει να προσχωρήσουμε σε κάποια παραπάνω μέτρα» και επισήμανε πως αν αυτά τα μέτρα ληφθούν σύντομα, τότε οι πολίτες θα μπορούν να κινούνται με μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στις γιορτές.
Συγκεκριμένα για τους χώρους εστίασης και τους κινηματογράφους δήλωσε πως θα μπορούσαν να λειτουργούν με 80% πληρότητα αντί για 100% , σημειώνοντας παράλληλα πως θα μπορούσε να επιστρέψει με κάποιο τρόπο και η τηλεργασία
Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν ακόμα και οριζόντια μέτρα, απάντησε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να αποκλείεται κανένα σενάριο. Στάθηκε δε και στην αποδοχή των μέτρων από τον γενικό πληθυσμό, καθώς όπως ανέφερε, «αν δεν έχουμε την κοινωνία με το μέρος μας δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα».
Την ακύρωση των πολυήμερων σχολικών εκδρομών πρότεινε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας για την έκρηξη της πανδημίας στον ίδιο σταθμό. Μάλιστα, προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα, δεδομένης της διασποράς του ιού, τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα θα ξεπεράσουν τα 10 με 11 χιλιάδες.
«Προς το τέλος Νοεμβρίου θα ανεβούμε πάνω από τα 9 χιλιάδες κρούσματα κατά μέσο όρο και σύμφωνα με τα μοντέλα μας μπορεί σε μια ημέρα να δούμε 10.000 - 11.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.
Ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για τη διεξαγωγή πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, προτείνοντας μάλιστα και την αναβολή τους: «Μαθαίνω ότι πάρα πολλά σχολεία ετοιμάζουν σχολικές εκδρομές 5-7 ημερών. Εν μέσω πανδημίας να μετακινούνται μαθητικοί πληθυσμοί σε κόκκινες περιοχές και να επιστέφουν πίσω; Νομίζω πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το θέμα.Πρέπει με κάποιο τρόπο να αναβληθούν. Οι γονείς να δουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για όλη την κοινωνία», είπε ο καθηγητής.