Εστίες κρίσης είναι διάσπαρτες σε διάφορες γωνιές του κόσμου σήμερα: η Εγγύς Ανατολή βρίσκεται σε αναταραχή, η Τουρκία του Erdogan στο δρόμο προς τον αυταρχισμό και ο αμερικανός πρόεδρος Trump θέτει καθημερινά εν αμφιβόλω τις κοινές δυτικές αξίες. Οι Γερμανοί φαίνεται να είναι ευτυχείς που έχουν την Angela Merkel.
Στη νέα δημοσκόπηση του ARD-Deutschlandtrend, που διενήργησε το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων infratest-dimap, η χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό δημοτικότητάς της από το ξεκίνημα της προσφυγικής κρίσης, το φθινόπωρο του 2015. Η υποδοχή, την περίοδο εκείνη, σχεδόν 900.000 αιτούντων άσυλο -κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν- έπληξε σημαντικά την εικόνα της Angela Merkel.
Σήμερα το 64% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι από το έργο της καγκελαρίου, η οποία είναι η δημοφιλέστερη πολιτικός της χώρας. Για τις ανάγκες της δημοσκόπησης ρωτήθηκε στις αρχές Ιουνίου ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 περίπου πολιτών.
Συνταγή της επιτυχίας για την CDU η Angela Merkel
Η ίδια η καγκελάριος είναι ο βασικός παράγοντας που φέρνει το συντηρητικό της κόμμα στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών όταν καλούνται να απαντήσουν στο υποθετικό ερώτημα ποιον θα ψήφιζαν εάν οι εκλογές γίνονταν την ερχόμενη Κυριακή.
Το 38% των ερωτηθέντων θα επέλεγε τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Merkel ή το αδελφό τους κόμμα, τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CSU). Μόλις 24% θα ψήφιζε το SPD και τον νέο του πρόεδρο Martin Schulz. Ισχυροί παρουσιάζονται ξανά οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι δεν κατόρθωσαν πριν από 3,5 χρόνια να εισέλθουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο αφού δεν ξεπέρασαν το εκλογικό όριο του 5%. Σήμερα τα ποσοστά τους κυμαίνονται στο 10%.
Λιγότερο ισχυροί οι δεξιοί λαϊκιστές συγκριτικά με άλλες χώρες
Τα δύο κόμματα της σημερινής αντιπολίτευσης, η Αριστερά και οι Πράσινοι, συγκεντρώνουν 8% και 7% αντίστοιχα και καλούνται να παλέψουν όλο και πιο σκληρά για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Σε καιρούς μεγάλης διεθνούς αβεβαιότητας οι ψηφοφόροι εμπιστεύονται μάλλον την εκλεγμένη κυβέρνηση.
Το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τάσσεται υπέρ μιας άκρως περιοριστικής πολιτικής στο πεδίο της μετανάστευσης, φτάνει στο 9%. Με αυτό το ποσοστό θα εξασφάλιζε μεν την είσοδό του στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ωστόσο η ισχύς του είναι αισθητά μικρότερη συγκριτικά με αντίστοιχα κόμματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για παράδειγμα με το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία.
Εκρηκτική άνοδος και πτώση του SPD
Δραματικό είναι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης για το SPD του Martin Schulz. Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου πήρε τον περασμένο Ιανουάριο το χρίσμα για τη διεκδίκηση της καγκελαρίας, για να αναδειχθεί τον Μάρτιο με το σαρωτικό 100% σε πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών.
Ο Schulz ήταν ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο στην εγχώρια πολιτική, που συνέβαλε στην αύξηση των εγγεγραμμένων μελών του SPD κατά 10 και πλέον χιλιάδες. Εκείνο το διάστημα το SPD έφτασε και σε κάποιες περιπτώσεις κατόρθωσε να προσπεράσει δημοσκοπικά την CDU της Merkel. Εν συνεχεία όμως η δημόσια προβολή του Martin Schulz μειώθηκε αισθητά. Η τηλεοπτική του παρουσία ήταν εξαιρετικά ισχνή.
Η Merkel βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Για παράδειγμα, στη συνάντησή της με τον αμερικανό πρόεδρο Trump στην Ουάσιγκτον και αργότερα στη Σύνοδο των G7 στη Σικελία. Σήμερα το προβάδισμα της CDU έναντι του SPD διευρύνθηκε στις 14 ποσοστιαίες μονάδες. Μόλις το 36% των Γερμανών δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον Martin Schulz.
Πηγή: skai.gr
Φωτογραφία SOOC