Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποβάλουν την Ελλάδα από την ζώνη Σένγκεν για τουλάχιστον δύο χρόνια, εξαιτίας της «αναποτελεσματικότητας της χώρας να προστατέψει τα σύνορά της» απέναντι στα προσφυγικά κύματα, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Associated Press και μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Παρά την τρίμηνη διορία δόθηκε την Παρασκευή στην Ελλάδα, τα έγγραφα που επικαλείται το AP υποδεικνύουν ότι τα αρμόδια όργανα της Ένωσης προετοιμάζονται ήδη να κάνουν για πρώτη φορά χρήση των όρων «έκτακτης ανάγκης», περιστέλλοντας τα ταξίδια άνευ διαβατηρίου προς μία ή και περισσότερες χώρες.
Η πηγή που επικοινώνησε με το πρακτορείο ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της, καθότι τα επίμαχα έγγραφα είναι «άκρως απόρρητα». Για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση.
Σήμερα πάντως, άρχισε θεωρητικά η αντίστροφη μέτρηση των τριών μηνών ώστε η χώρα να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγει την προσωρινή της αποβολή, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επικυρώνει τις σχετικές συστάσεις προς την Ελλάδα ώστε να διασφαλιστούν τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Αν και οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις δεν έχουν γίνει λεπτομερώς γνωστές, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις έχει υπογραμμίσει την ανάγκη για πλήρη καταγραφή των αφιχθέντων, υπό των φόβο της εισόδου τρομοκρατών, καθώς και για εντατικοποίηση των επαναπροωθήσέων όσων δεν δικαιούνται άσυλο, στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.
Αν η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των Βρυξελλών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα επαναφέρει τους συνοριακούς έλεγχους για διάστημα έως και δύο ετών.
Καθημερινά, περίπου 2.000 άνθρωποι καταφτάνουν στις ακτές των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, με βάρκες παράνομων διακινητών που ξεκινούν από τα παράλια της Τουρκίας και, πολύ συχνά, ναυαγούν στα ανοικτά της Λέσβου. Μάλιστα, οι αιτούντες άσυλο καταφτάνουν πλέον με δεκαπλάσιους ρυθμούς συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2015. Οι περισσότεροι από αυτούς επιδιώκουν να περάσουν από την Ελλάδα στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.
«Με καμία εμφανή τάση μείωσης των προσφυγικών ροών και τον χρόνο να τελειώνει, οι υπουργοί μας αποφάσισαν ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθούν οι συνοριακοί έλεγχοι πέραν του ανώτατου ορίόυ, είναι η υιοθέτηση του άρθρου 25 της συνθήκης», υπογράμμιζε ο αξιωματούχος στο e-mail που έστειλε στο AP.
Από το 1995, οι πολίτες εντός Σένγκεν ταξίδευαν εντός χωρίς διαβατήρια ή άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα. Όμως κάθε μια από τις 26 χώρες, είχε το δικαίωμα να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους - το πολύ για έξι μήνες – ένα χρονικό πλαίσιο που θα μπορούσε να επιμηκυνθεί έως και δύο χρόνια, μόνο στην περίπτωση ένα από τα κράτη - μέλη της ζώνης αδυνατούσε να προστατέψει τα σύνορά του.
Μέχρι τώρα, πέντε μέλη της Σένγκεν (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία) έχουν επιβάλει συνοριακούς ελέγχους και αρκετά από αυτά θα έπρεπε ήδη να τους έχουν αναστείλει βάσει των κανονισμών χωρίς ωστόσο να έχουν συμμορφωθεί σε αυτούς. Η Γερμανία για παράδειγμα όφειλε να το έχει κάνει από τις 13 Μαΐου αλλά μέχρι στιγμής δεν τους έχει αναστείλει.
Διαβάστε ακόμα:
- Αντίστροφη μέτρηση τριών μηνών για την αποβολή από τη Σένγκεν