Αθώοι, έπειτα από πολλές αναβολές κρίθηκαν την Παρασκευή 29/6/2018, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, 16 αστυνομικοί της ΥΑΤ για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την 28 και 29 Ιουνίου 2011, κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας σχετικά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, «μετά από 14 συνεδριάσεις του ποινικού δικαστηρίου (αρχόμενες από 12 Οκτωβρίου του 2017) και αλλεπάλληλες προηγούμενες αναβολές και συνεδριάσεις, οι κατηγορίες κατά των Διμοιριτών της Υ.Α.Τ. έπεσαν στο κενό, και αποδόθηκε δικαιοσύνη με την απερίφραστη, κατόπιν και της σύμφωνης γνώμης της Εισαγγελέως της έδρας, απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων αστυνομικών από τις ψευδείς και αόριστες κατηγορίες. Η δε απόφαση αυτή είναι άκρως σημαντική, καθώς δημιουργεί νομολογία και δικαστικό προηγούμενο σε ό,τι αφορά στη σύννομη δράση των οργανωμένων και συντεταγμένων αστυνομικών δυνάμεων, όταν επιχειρούν κατόπιν συγκεκριμένων εντολών. Η απόφαση αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το μπούσουλα για όλες τις ανάλογες δίκες που κατά καιρούς ανοίγονται σε βάρος συναδέλφων».
Η Ένωση «ευχαριστεί την ελληνική δικαιοσύνη που στάθηκε στο ύψος της και απέδωσε ''τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»'', παρά το εκρηκτικό κλίμα που δημιούργησε η συντεταγμένη από την άλλη πλευρά πολιτική αγωγή, η οποία προσήλθε εξ αρχής στη δίκη με σκοπό τη σφοδρή αντιδικία και την με κάθε τρόπο καταδίκη των συναδέλφων μας».
Υπενθυμίζεται πως την 1η Ιουλίου 2011, τρία εικοσιτετράωρα μετά τα γενικευμένα επεισόδια που είχαν σημειωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε καταθέσει μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά των αστυνομικών που εκτελούσαν υπηρεσία στην πλατεία Συντάγματος. Την αναφορά στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας είχε υποβάλει η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ως πληρεξούσια, τότε, δικηγόρος του σημερινού πρωθυπουργού.
Στη μήνυση ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την «εγκληματική» συμπεριφορά των αστυνομικών και κατηγορούσε τους άνδρες των ΜΑΤ για παράβαση καθήκοντος και πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε διαδηλωτές. Στρεφόταν μάλιστα κατά της ηγεσίας του σώματος με το επιχείρημα ότι «η τόσο εκτεταμένη εγκληματική συμπεριφορά αστυνομικών οργάνων δεν μπορεί να διαλανθάνει της προσοχής των ιεραρχικών τους προϊσταμένων, αλλά αντίθετα είναι βέβαιο ότι εκδηλώνεται με την εντολή και την ανοχή τους».
Η μήνυση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρκετές ακόμα που κατέθεσαν ιδιώτες και εκπρόσωποι φορέων, με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, συσχετίστηκαν σε ένα κοινό κατηγορητήριο κατά 18 αστυνομικών: των επικεφαλής των 16 διμοιριών των ΜΑΤ που την 29η Ιουνίου 2011 είχαν υπηρεσία στο Σύνταγμα και δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ, που είχαν εμπλακεί σε περιστατικό με διαδηλωτή, στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου.
Φωτογραφία αρχείου