«Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο» θεωρεί η γερμανική κυβέρνηση το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας. Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η θέση του Βερολίνου δεν έχει αλλάξει.
Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο από την Ελληνική πλευρά που εμφανίζεται διατεθειμένη να διεκδικήσει πολεμικές αποζημιώσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση να δηλώνει στα τέλη του Σεπτεμβρίου ότι «Θα χαράξουμε και θα υλοποιήσουμε την πολιτική και τη στρατηγική της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών»
«Τους δύο ερχόμενους μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής θα έρθει προς ψήφιση το αναλυτικό και επίσημο πόρισμα, με τη βοήθεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αφορά το σύνολο αυτών των απαιτήσεων από την πλευρά της Ελλάδας» είχε αναφέρει μιλώντας σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει ο Δήμος Νίκαιας Αγίου Ιωάννου Ρέντη δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Προθέσεις στις οποίες αναφέρθηκε η Bild σήμερα με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, υποστηρίζοντας πως οι Έλληνες θα ζητήσουν αποζημιώσεις ύψους 376 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το θέμα να συζητηθεί στην ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος δήλωσε ότι «η θέση μας είναι ότι το ζήτημα γερμανικών επανορθώσεων έχει νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμιστεί. Σε αυτήν την θέση δεν έχει αλλάξει κάτι».
Σημειώνεται πως αυτή είναι η τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς κάθε φορά που ανακύπτει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Bild: Οι Έλληνες θα μας ζητήσουν 376 δισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις
Νωρίτερα σήμερα, η γερμανική Bild ανέφερε ότι η Ελλάδα πρόκειται να εγείρει θέμα πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 376 δισ. ευρώ κατά την αυριανή επίσκεψη του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ στην Αθήνα, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο Γερμανός πρόεδρος θα εκφράσει την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το θέμα«έχει κλείσει πολιτικά και νομικά».
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου είχε θέσει και ο τέως πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα το 2014. Τότε ο Γερμανός πρόεδρος είχε περιοριστεί στο να δηλώσει καταρχήν αναρμόδιος.
Σύμφωνα με την δικτυακή έκδοση της εφημερίδας Bild, η οποία επικαλείται τη μέχρι στιγμής απόρρητη έκθεση της ελληνικής βουλής, οι αξιώσεις έναντι της Γερμανίας για επανορθώσεις, αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο ανέρχονται στα 376 δις ευρώ. Ο κ. Σταϊνμάιερ θα υποστηρίξει την πάγια γερμανική θέση, δηλαδή, ότι για τη Γερμανία το όλο ζήτημα «έχει κλείσει πολιτικά και νομικά», υποστηρίζει η Bild σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Εκτός από τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους, η έκθεση, σύμφωνα με τη Bild, αναφέρεται επίσης για πρώτη φορά σε ατομικές αξιώσεις. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η έκθεση αναφέρει δύο πιθανές παραλλαγές αποζημιώσεων. Είτε μια αποζημίωση για τους συγγενείς των 120.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν από πόλεμο σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή μια αποζημίωση για όλους τους αμάχους που πέθαναν επί κατοχής.
Η Bild παραθέτει και δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής διεκδίκησης αποζημιώσεων της ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.
«Το θέμα των γερμανικών αποζημιώσει θέτει με κάθε ευκαιρία ο Έλληνας πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία, να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων», καταλήγει ο Τ. Μηταφίδης σύμφωνα με την Bild.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ