Βόμβα φυσικού αερίου για την οικονομία

Βόμβα φυσικού αερίου για την οικονομία

Τα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάρτιο δοκιμάζει πάλι η τιμή του φυσικού αερίου σπέρνοντας ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Την ώρα που η Ευρώπη έρχεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της έλλειψης του συγκεκριμένου καυσίμου σε περίπτωση που η μείωση των πωλήσεων από τη Ρωσία αποδειχθεί μονιμότερη του προσωρινού, οι τιμές τραβούν την ανηφόρα στην πιο δύσκολη στιγμή.

Μπορεί το καλοκαίρι τα συστήματα θέρμανσης να είναι σβηστά, όμως το φυσικό αέριο φτάνει να παράγει ακόμη και πάνω από το 70% της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Με την τιμή της μεγαβατώρας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ να σκαρφαλώνει χθες ακόμη και πάνω από τα 127 ευρώ η «πυρκαγιά» επεκτάθηκε άμεσα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με την τιμή της μεγαβατώρας στο ελληνικό χρηματιστήριο να ξεπερνά ύστερα από πολύ καιρό τα 300 ευρώ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού καθώς από την 1η Ιουλίου που θα τεθεί σε μόνιμη εφαρμογή ο μηχανισμός στήριξης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η τιμή του φυσικού αερίου – και κατά συνέπεια του ηλεκτρικού ρεύματος – θα καθορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο που θα απαιτείται για παραμένει σταθερή η τιμή πώλησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμεύσει δημοσιονομικό χώρο 850 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το ηλεκτρικό ρεύμα στο β’ εξάμηνο. Εκτός από τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, θα αξιοποιηθούν και οι πόροι από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης το οποίο θα εξακολουθήσει να τροφοδοτείται με τα χρήματα που θα εισφέρουν οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της επιβολής πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος (θα εξαρτώνται από το καύσιμο παραγωγής ρεύματος). Για να φτάσουν αυτά τα 850 εκατ. ευρώ η τιμή του ρεύματος θα πρέπει να παραμείνει στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα για όλο το β’ εξάμηνο.

Η… μάχη όμως δεν ξεκινά καλά καθώς λίγα 24ωρα πριν μπούμε στο δεύτερο μισό της χρονιάς, η τιμή του ρεύματος ανεβαίνει και πάλι σε όρια συναγερμού κάτι που προφανώς αποδίδεται στην τιμή του φυσικού αερίου.

Έτσι, η βόμβα του φυσικού αερίου μπορεί να πλήξει διπλά και πολύ την ελληνική οικονομία. Το πρώτο πλήγμα αφορά στην ενεργειακή επάρκεια αν και προς το παρόν η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι ελλείψεις ενέργειας. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο τιμών, ουδείς μπορεί να είναι καθησυχαστικός.

Η απόφαση να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ληφθεί αλλά αν η τιμή του φυσικού αερίου παραμείνει ακόμη και στα σημερινά επίπεδα, τότε θα μιλάμε για απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα πρέπει να στερηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.