Σε επίπεδα άνω των 2.000 θα είναι και σήμερα τα κρούσματα που θα ανακοινώσει ο ΕΟΔΥ, συντηρώντας τις ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας, του οποίου οι αντοχές δοκιμάζονται σκληρά. Καθώς 431 διασωληνωμένοι ασθενείς δίνουν μάχη στις ΜΕΘ των νοσοκομείων του ΕΣΥ, εκ των οποίων το 60% σε αυτά της Αττικής, το υπουργείο Υγείας έχει από χθες ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο καθίσταται απαραίτητο σε μια συγκυρία με καθημερινά κρούσματα σταθερά πάνω από τα 2.000.
Την ίδια στιγμή, η μισή Ελλάδα βρίσκεται στο «κόκκινο», όπως δείχνει και ο αναθεωρημένος χάρτης που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%. Τα καλά νέα είναι ότι ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα παραμένει στο «πράσινο», όταν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο «κίτρινο». Δηλαδή, στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.
Στο μέτωπο των κρουσμάτων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα αυτά θα είναι πάνω από 2.000, αν και χαμηλότερα από τα χθεσινά επίπεδα, των 2.702. Χθες είχαν ανακοινωθεί 40 θάνατοι ασθενών από επιπλοκές της νόσου, ενώ 422 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.
Αρ. Πελώνη: Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ
Όσον αφορά στην κατάσταση στο ΕΣΥ, η κ. Πελώνη τόνισε πως «η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες Covid, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες Μ.Ε.Θ. Covid φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες.
Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι' αυτό το σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα σχέδιο που εκπονήθηκε από την αρχή της κρίσης και εφαρμόστηκε σε ένα βαθμό τον περασμένο Νοέμβριο στη Βόρεια Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό:
- Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο Δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε non Covid νοσοκομείο.
- Το ιδιωτικό θεραπευτήριο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών.
- Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
- Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
- Τα νοσοκομεία Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.
- Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη διαθέσει 120 κλίνες Μ.Ε.Θ. για non Covid περιστατικά στην Αττική.
Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας -στο πλαίσιο της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- σκοπεύει να πάρει κάθε σχετική αναγκαία απόφαση για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».
Η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση να «προσέξουμε λοιπόν όλοι ακόμη περισσότερο έτσι ώστε τα μέτρα αυτά να καταστούν σύντομα απολύτως αχρείαστα. "Αυτές οι εβδομάδες", όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, "μοιάζουν με το τελευταίο εμπόδιο πριν φτάσουμε στο νήμα της ελπίδας. Η τελευταία πρόσκληση καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία. Γι' αυτό και μια τελευταία προσπάθεια θα μας φέρει όλους νωρίτερα στο ξέφωτο της Ελευθερίας"».