Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ για τη Β. Κορέα - Οι ΗΠΑ ζητούν άμεσα μέτρα από Κίνα και Ρωσία

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ για τη Β. Κορέα - Οι ΗΠΑ ζητούν άμεσα μέτρα από Κίνα και Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ενημερώθηκε για τη νέα εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, πάντως δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για αυτή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών, Rex Tillerson, απαίτησε η Κίνα και η Ρωσία να λάβουν «από μόνες» τους άμεσα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή, υπενθυμίζοντας πως το Πεκίνο προμηθεύει την Πιονγκγιάνγκ με το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων που καταναλώνει και η Ρωσία απασχολεί τους περισσότερους εκπατρισμένους βορειοκορεάτες εργαζόμενους, που κατά τον ίδιο «εργάζονται καταναγκαστικά».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, James Mattis, ανέφερε ότι η νέα δοκιμή ανάγκασε «εκατομμύρια Ιάπωνες να σκύψουν και να καλυφθούν», αν και οι κάτοικοι της βόρειας Ιαπωνίας έμοιαζαν εντελώς ήρεμοι και συνέχιζαν τις φυσιολογικές τους δραστηριότητες λίγη ώρα μετά τη δοκιμή.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως για σήμερα Παρασκευή για να συζητήσει τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας. Προγραμματίζεται να συνεδριάσει στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 22:00 ώρα Ελλάδας) κεκλεισμένων των θυρών.

Σημειώνεται ότι ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο στις 07:06 τοπική ώρα (01:06 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισαν οι ιαπωνικές αρχές, τονίζοντας ότι το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης J-Alert ενεργοποιήθηκε σε πολλές περιοχές στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους.

Νωρίτερα, το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος άγνωστου τύπου από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ προς τα ανατολικά. Κατά το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Άμυνας, ο πύραυλος ο οποίος εκτοξεύθηκε σήμερα από μια εγκατάσταση κοντά στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ διένυσε απόσταση περίπου 3.700 χλμ. και έφθασε σε μέγιστο υψόμετρο 770 χλμ., δηλαδή πιο μακριά και πιο ψηλά από τον Hwasong-12 ο οποίος είχε εκτοξευθεί στα τέλη Αυγούστου και είχε επίσης περάσει πάνω από την Ιαπωνία.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά πριν συμπληρωθεί ένας μήνας που ένας βορειοκορεάτικος βαλλιστικός πύραυλος πέρασε πάνω από τα νησιά της Ιαπωνίας. Ο πρώτος είχε εκτοξευθεί την 29η Αυγούστου.

Στο μεσοδιάστημα η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην έκτη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα στην ιστορία της δοκιμή ενός πυρηνικού όπλου, την 3η Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, την Τετάρτη, ο ειδικευμένος ιστότοπος 38 North του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Ουάσινγκτον αναθεώρησε προς τα πάνω την αρχική του εκτίμηση για την ισχύ αυτής της βόμβας υδρογόνου—η οποία κατά την Πιονγκγιάνγκ έχει μικρό μέγεθος που επιτρέπει να προσαρμοστεί στην κεφαλή ενός διηπειρωτικού πυραύλου. Σύμφωνα με τους ειδικούς του 38 North, η ενέργεια που εκλύθηκε ανερχόταν σε «περίπου 250 κιλοτόνους», δηλαδή η βόμβα ήταν 16 φορές ισχυρότερη από εκείνη που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα το 1945.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς