Εισαγγελείς δήλωσαν σήμερα ότι απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος τριών υψηλόβαθμων μελών μιας ελβετικής μουσουλμανικής οργάνωσης σχετικά με την παραγωγή και προώθηση προπαγανδιστικών ταινιών για την Αλ Κάιντα.
Οι κατηγορίες αφορούν τρία μέλη του Ισλαμικού Κεντρικού Συμβουλίου της Ελβετίας (ICCS), το οποίο υποστηρίζει ότι είναι η μεγαλύτερη ισλαμική οργάνωση στη χώρα και ότι κύριος σκοπός του είναι η εκπροσώπηση του τοπικού πληθυσμού.
Ο εκπρόσωπος του ICCS Αμπντέλ Αζίζ Καασίμ Ίλι, ο οποίος δήλωσε στο Ρόιτερς πως είναι ένα από τα τρία μέλη του συμβουλίου σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες, απέρριψε την υπόθεση λέγοντας ότι είναι μια «δίκη για πολιτική επίδειξη» και είπε πως οι αρχές δεν αντελήφθησαν σωστά το βίντεο που βρίσκεται στο κέντρο της υπόθεσης.
Στο κατηγορητήριο δεν κατονομάζονται οι ύποπτοι, ωστόσο το ICCS ανέφερε σε μια ανακοίνωση πως οι άλλοι δύο είναι ο πρόεδρός του Νικολά Μπλανσό και ο επικεφαλής πολιτισμικών παραγωγών Ναΐμ Σεμί.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως το Συμβούλιο γύρισε ταινίες στη Συρία το 2015 με ένα υψηλόβαθμο μέλος της αλ Κάιντα και ανήρτησε δύο ταινίες στο YouTube τις οποίες προώθησαν τα τρία μέλη της επιτροπής.
Ο γενικός εισαγγελέας ανάφερε πως «οι κατηγορούμενοι προσέφεραν στο εν λόγω υψηλόβαθμο μέλος της αλ Κάιντα μία σημαντική πολυγλωσσική πολυμεσική πλατφόρμα από την οποία θα μπορούσε να περιγράψει και να προωθήσει με προνομιακό τρόπο τόσο τον εαυτό του όσο και την ιδεολογία της αλ-Κάιντα».
Ο Καασίμ Ίλι αποκάλεσε τις κατηγορίες «σαφώς πολιτικά υποκινούμενες» και είπε πως η συνέντευξη έγινε με έναν υψηλόβαθμο σαουδάραβα ιερωμένο που αρνήθηκε ότι είχε δεσμούς με την αλ Κάιντα.
«Σκοπός της συνέντευξης ήταν να αντιμετωπισθεί η προπαγάνδα (του Ισλαμικού Κράτους) με μια αξιόπιστη μορφή από το μετριοπαθές συριακό ανταρτικό φάσμα. Η συνέντευξη αυτή καθαυτή δεν αφορούσε ποτέ την αλ Κάίντα», πρόσθεσε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανέφερε πως η απαγγελία κατηγοριών είναι μέρος των ποινικών διαδικασιών που ξεκίνησαν εναντίον του Συμβουλίου για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2015, μετά την ανάρτηση των βίντεο. Η Ελβετία βρισκόταν τότε σε αυξημένη κατάσταση συναγερμού μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 130 ανθρώπων.
Στην Ελβετία δεν έχουν σημειωθεί ισλαμιστικές επιθέσεις, όπως σε άλλες δυτικές χώρες, όμως οι αρχές εκτιμούν πως εξακολουθεί να υφίσταται σημαντική απειλή.
Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει περίπου 60 ποινικές διαδικασίες που συνδέονται με τζιχαντιστές, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν «προπαγάνδα για την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ