Η διαδικασία της επανεισδοχής στην Τουρκία μέσω Μυτιλήνης, περίπου 150 μεταναστών σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών είχε σχεδιασθεί να πραγματοποιηθεί νωρίς σήμερα Παρασκευή το πρωί.
Το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας«Τουργιόλ» μετέφερε 50 μετανάστες που προέρχονταν από το hot spot της Μόριας και δεν έχουν εκφράσει βούληση παροχής ασύλου.
Αναχώρησε επίσης για το Δικελί της Τουρκίας το πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» μεταφέροντας στο σύνολο τους 79 άτομα, οι περισσότεροι από το Πακιστάν.
Η δεύτερη αυτή φάση της δεύτερης επανεισδοχής ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ» το οποίο μετέφερε από την Κω 50 άτομα και 29 από τη Σάμο. Και οι 79 μετεπιβιβάσθηκαν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
Στο σύνολό τους, οι μετανάστες θα παραδοθούν στις τουρκικές αρχές στο λιμάνι της πόλης Δικελί απέναντι από τη Μυτιλήνη. Τους μετανάστες κατά τη διαδικασία της επανεισδοχής θα συνοδεύουν, όπως έγινε και την περασμένη Δευτέρα, ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη. Στα πλοία θα επιβιβασθούν, επίσης, και ομάδες ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης για να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα στη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Δικελί.
Επειδοσιακή αναχώρηση του πλοίου "Λέσβος" για την Τουρκία, με 45 περίπου μετανάστες
Με επεισοδιακό τρόπο ολοκληρώθηκε, στις 8.30 περίπου το πρωί, η πρώτη φάση της δεύτερης επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία. Τέσσερις ακτιβιστές έπεσαν στη θάλασσα, κολυμπώντας ακόμα και κάτω από τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Οι τρεις από αυτούς έφθασαν και κρεμάστηκαν στην αλυσίδα της άγκυρας του πλοίου «Λέσβος», στο οποίο ήδη είχε ολοκληρωθεί η επιβίβαση 45 Πακιστανών μεταναστών και των συνοδών τους αστυνομικών, εμποδίζοντάς το, για λίγα λεπτά, να αναχωρήσει.
Με παρέμβαση στελεχών του Λιμενικού Σώματος που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος, οι τρεις ακτιβιστές συνελήφθησαν και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Επίσης, έχουν προσαχθεί στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης ο τέταρτος ακτιβιστής που έπεσε στη θάλασσα και δυο άλλοι, οι οποίοι αποπειράθηκαν να πηδήσουν τα κάγκελα του περίφρακτου χώρου του λιμανιού όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία της επανεισδοχής. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
Τελικά, το πλοίο «Λέσβος» της εταιρείας «Τουργιόλ» αναχώρησε για το λιμάνι της πόλης Δικελί, απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης, με 45 μετανάστες. Μαζί τους και ισάριθμοι αστυνομικοί της Frontex, υπεύθυνοι ο καθένας για την ασφάλεια ενός μεταφερόμενου μετανάστη, αλλά και ομάδα ανδρών υπηρεσίας αποκατάστασης τάξης. Η εθνική καταγωγή και των 45 είναι από το Πακιστάν.
Η σημερινή δεύτερη διαδικασία της επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία δεν ολοκληρώθηκε όμως. Η δεύτερη της φάση ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ με το πλοίο «Τέρα Τζετ», το οποίο μεταφέρει, από την Κω και τη Σάμο, 80 συνολικά μετανάστες. Το πλοίο αναμένεται να φτάσει στη Μυτιλήνη στις 10 το πρωί και οι επιβαίνοντες σε αυτό θα μετεπιβιβασθούν συνοδεία Αστυνομικών της Frontex στο πλοίο «Ναζλί Ζαλέ» τύπου καταμαράν της εταιρείας «Ζαλέμ Τουρ» προκειμένου να μεταφερθούν και αυτοί στο Δικελί της Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι την ώρα που, από τη Μυτιλήνη αναχωρούσε το πλοίο «Λέσβος» με τους 45 μετανάστες που απελαύνονταν, στο λιμάνι έμπαινε το σκάφος του Λιμενικού Σώματος που μετέφερε 60 νέους πρόσφυγες και μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τα ελληνικά θαλάσσια χωρικά ύδατα.
Στη Λέρο μεταφέρθηκαν 250 μετανάστες από τη Χίο - Προσπάθειες εκκένωσης τμήματος του λιμανιού της Χίου
Δεδομένης της ασφυκτικής κατάστασης που επικρατεί στη Χίο, 250 μετανάστες και πρόσφυγες μεταφέρθηκαν, χθες Πέμπτη το βράδυ, στη Λέρο, προκειμένου να μείνουν στο hotspot του νησιού, έως ότου συζητηθεί η αίτηση βούληση ασύλου την οποία εξέφρασαν.
Οι παραπάνω μετακινήθηκαν με το ναυλωμένο, από το υπουργείο Ναυτιλίας, πλοίο «Τέρα τζετ» το οποίο από το βράδυ της περασμένης Κυριακής βρισκόταν στο λιμάνι των Μεστών.
Οι 250 μεταφέρθηκαν στη Λέρο, αφού το χοτ σποτ στο νησί φιλοξενεί σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης Τετάρτης μόλις 92 άτομα.
Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ υπήρξε προσπάθεια εκκένωσης του τμήματος του λιμανιού της Χίου από τους Σύρους πρόσφυγες που το έχουν καταλάβει, από την Πέμπτη της περασμένης εβδομάδας, όταν και διέφυγαν από το χοτ σποτ και κατευθύνθηκαν προς την πόλη. Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες δέχονταν με προτροπή εκπροσώπων αστυνομικών, λιμενικών και αυτοδιοικητικών Αρχών να μετακινηθούν προς τον ανοικτό καταυλισμό της Σούδας στην τάφρο του κάστρου της πόλης ή στον χώρο δίπλα από το Εργατικό Κέντρο.
Χθες αργά το βράδυ εκφραζόταν η πεποίθηση ότι έως σήμερα το πρωί το λιμάνι της Χίου θα είχε αποδοθεί σε πλήρη λειτουργία.
Μυτιλήνη: Συνεχίζεται η κατάληψη μέρους της εισόδου του hotspot της Μόριας
Περίπου 100 μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που βρίσκονται υπό περιορισμό στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, συνεχίζουν σήμερα Παρασκευή για τέταρτη μέρα την κατάληψη μέρους της εισόδου του hotspot. Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνούνται να λάβουν τροφή και από χθες Πέμπτη και νερό.
Ζητούν να μην απελαθούν στην Τουρκία σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ 240 άτομα από το hotspot της Μόριας,
Περίπου 240 άτομα, μέλη ευάλωτων ομάδων που διέμεναν υπό περιορισμό στο hotspot της Μόριας, μεταφέρθηκαν την Τετάρτη και χθες Πέμπτη στο δημοτικό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Πρόκειται για μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, ανθρώπους με κινητικά και άλλα προβλήματα υγείας, μητέρες με παιδιά και άλλες ανάλογες περιπτώσεις. Όλοι από διάφορες εθνικότητες.
«Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου αλλά, προκειμένου να ανακουφιστεί και το hotspot της Μόριας, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρονται στον Καρά Τεπέ ο οποίος θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες που χρήζουν περαιτέρω βοήθειας» είπε μιλώντας στο σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας Σταύρος Μυρογιάννης.
Στο σύνολό τους, οι παραπάνω πρόσφυγες έφτασαν στο νησί μετά τις 20 Μαρτίου και μέχρι να εγκριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν υποβάλει δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι. Αναμένεται πάντως να συνεχισθεί η μεταφορά στον Καρά Τεπέ, ανθρώπων που χρίζουν ιδιαίτερης βοήθειας. Στον καταυλισμό αυτόν θα μεταφέρονται επίσης πρόσφυγες που το αίτημα ασύλου που υπέβαλαν θα εγκρίνεται όταν φυσικά ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης αιτημάτων ασύλου.
Σημειώνεται ότι στο κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ συνεχίζουν να παραμένουν και περίπου 150 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν έρθει στο νησί πριν τις 20 Μαρτίου, έχουν καταγραφεί και τους έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα. Προτιμούν όμως να παραμένουν στο νησί, αφού διαπιστώνουν την κατάσταση στον Πειραιά ή σε άλλες δομές φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Αρνούνται να εγκατασταθούν στη δομή του Κατσικά 178 πρόσφυγες στα Ιωάννινα
Μέσα σε 3 λεωφορεία, έξω από το κέντρο φιλοξενίας του Κατσικά, παραμένουν από χθες το μεσημέρι 178 πρόσφυγες από τη Συρία, καθώς αρνούνται να περάσουν μέσα στη δομή. Η κατάσταση είναι τεταμένη, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται έντονα, με την υποστήριξη των συμπατριωτών τους, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις σκηνές και τους αποτρέπουν να μπουν στον χώρο όπου είναι κακές οι συνθήκες διαβίωσης, όπως υποστηρίζουν.
Πρόκειται για οικογένειες Σύρων, που αναχώρησαν χθες το πρωί, από το κλειστό Γυμναστήριο της Ελευθερούπολης Καβάλας. Όταν στις 2 μετά το μεσημέρι έφτασαν τα λεωφορεία στον Κατσικά μια αντιπροσωπεία προσφύγων επισκέφτηκε τη δομή και λίγα λεπτά αργότερα ζήτησαν να μεταφερθούν, εν μέσω διαμαρτυριών, σε άλλον χώρο φιλοξενίας, κάτι που δεν έγινε εφικτό. Οι οδηγοί των λεωφορείων, αναχώρησαν για τα Ιωάννινα και οι πρόσφυγες τη νύχτα έμειναν στα λεωφορεία ενώ κάποιο άναψαν φωτιές σε διπλανό χωράφι και κοιμήθηκαν εκεί με τις οικογένειες τους.
Ωστόσο, παρεμβάσεις το ζήτημα των προβλημάτων στο κέντρο φιλοξενίας, έκαναν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και η δημοτική Αρχή. Ο κ. Μάξιμος ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στον Κατσικά, σε δηλώσεις του επισήμανε πως «είναι ανάγκη, ή να αλλάξουν οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ή να μεταφερθούν σε άλλον στεγασμένο χώρο οι πρόσφυγες».
«Είναι καθαρή ευθύνη της κυβέρνησης, να επιλύσει αυτά τα προβλήματα. Ο δήμος και όσοι άλλοι φορείς συνδράμουμε στο προσφυγικό πρόβλημα, το κάνουμε επικουρικά» υποστήριξε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ.Μπέγκας σε συνέντευξη τύπου για το ζήτημα.
Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως ο δήμος, για λόγους ανθρωπιστικούς και υπευθυνότητας, συνδράμει με τις υπηρεσίες του από την πρώτη στιγμή, αν και είχε εκφράσει τη διαφωνία του για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, τον οποίο όλοι οι φορείς της περιοχής έχουν χαρακτηρίσει ακατάλληλο. Επίσης,τόνισε πως ο δήμος απαιτεί την επίλυση των προβλημάτων υγείας και ασφάλειας του καταυλισμού, τόσο για την προστασία των ίδιων των προσφύγων, όσο και των κατοίκων της περιοχής.
Σε κρίσιμη κατάσταση Αφγανός στη Μυτιλήνη που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει από το περασμένο Σαββάτο, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, 36χρονος Αφγανός, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας μεγάλη ποσότητα φαρμάκων.
Σύμφωνα τον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, η κατάσταση της υγείας του 36χρονου, αν και κρίσιμη, παραμένει σταθερή. Πάντως, ο Αφγανός, μέλος οικογένειας και με άλλα άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του πολέμου στην περιοχή, είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και άλλες φορές. Μάλιστα τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποίησε και τα οποία κατείχε η μητέρα του αυτόχειρα προέρχονται από την αγωγή που του συνεστήθη στην Τουρκία όταν νοσηλεύθηκε για άλλη απόπειρα αυτοκτονίας.
Το περιστατικό επιβεβαιώνεται από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μπόρις Τσέσιρκοφ, ο οποίος ανέφερε ότι παρακολουθούν την υπόθεση από την αρχή και προσφέρουν την όποια απαιτούμενη στήριξη στον νοσηλευόμενο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ