Ο Tayip Erdogan πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με την ιδιότητά του ως προέδρου της Δημοκρατίας. Η τελευταία φορά που επισκέφτηκε το Βελιγράδι ο Erdogan ήταν το 2010, ως πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του τούρκου προέδρου με το σέρβο ομόλογο του, Alexander Vucic, θα είναι οικονομικής φύσης και θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των τουρκικών επενδύσεων στην Σερβία και την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών. Για αυτό το λόγο αυτό, άλλωστε, τον Erdogan συνοδεύουν 187 τούρκοι επιχειρηματίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι Τούρκοι, εκμεταλλευόμενοι τις κρατικές επιχορηγήσεις που δίνει το Βελιγράδι, επενδύουν μαζικά κυρίως στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας. Γεγονός είναι επίσης ότι οι περισσότερες επενδύσεις γίνονται στη νότια Σερβία όπου είναι φθηνό το εργατικό κόστος, αλλά και στη νοτιοδυτική Σερβία όπου υπάρχει έντονο το μουσουλμανικό στοιχείο στον πληθυσμό της περιοχής.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται, επίσης, για επενδύσεις στον τουρισμό και σε έργα υποδομής, δίνοντας προτεραιότητα στην ανακατασκευή του οδικού δικτύου στην περιοχή Σαντζάκ αλλά και την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον της Άγκυρας και για το αεροδρόμιο «Morava» στο Κράλιεβο της δυτικής Σερβίας. Πρόκειται για ένα πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο που είχε καταστραφεί από τα νατοϊκά αεροσκάφη το 1999, αλλά ανακατασκευάστηκε το 2011 και μετατράπηκε σε πολιτικό αεροδρόμιο.
Η Τουρκία από το 2012 εκδήλωσε την πρόθεση να συμμετάσχει ως ισότιμος στρατηγικός εταίρος στον έλεγχο του αεροδρομίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση από την σερβική κυβέρνηση. Ο πρέσβης της Τουρκίας στο Βελιγράδι δήλωσε πρόσφατα ότι ο Erdogan θα θέσει εκ νέου το θέμα στις συνομιλίες με τον Vucic και ανέφερε ότι η τουρκική κυβέρνηση κρατά εδώ και πέντε χρόνια δεσμευμένα τα χρήματα για αυτήν την επένδυση.
Ένα άλλο σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τις συνομιλίες των δύο προέδρων είναι η διεύρυνση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που υπεγράφη το 2009. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η Τουρκία προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των προϊόντων που θα εισάγονται ατελώς από τη Σερβία. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, θα επιτραπεί η ελεύθερη εισαγωγή ηλιόσπορων, σπορέλαιου, και 5.000 τόνων βοδινού κρέατος ετησίως.
Εκεί, πάντως, που δεν θα υπάρξει συμφωνία κατά τη συνάντηση Vucic-Erdogan είναι το Κόσοβο. Η Τουρκία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία του και πολλές φορές οι πολιτικοί τής συμπεριφέρονται σαν να πρόκειται για τουρκική επαρχία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση το 2013, όταν ο Erdogan, μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου, είχε πει τη φράση «αδέρφια μου έχουμε κοινή ιστορία, κοινές παραδόσεις και κοινό πολιτισμό. Μην ξεχάσετε ποτέ πως η Τουρκία είναι Κόσοβο και το Κόσοβο είναι Τουρκία». Η φράση αυτή είχε προκαλέσει τότε έντονες αντιδράσεις στη Σερβία και χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις των δύο χωρών.
Πέρα από το Κόσοβο, ιδιαίτερη ευαισθησία επιδεικνύει η Τουρκία και για την περιοχή του Σαντζάκ, στη νοτιοδυτική Σερβία, όπου ο βοσνιακός- μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Την περιοχή αυτή θα επισκεφτεί μεθαύριο ο Erdogan μαζί τον Vucic.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ