Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα θα πραγματοποιήσει την άλλη εβδομάδα και συγκεκριμένα από τις 8 ως τις 10 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, μετά από πρόσκληση του ομολόγου του Xi Jinping, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου των Εξωτερικών.
Στις συνομιλίες των δύο προέδρων θα κυριαρχήσουν ζητήματα των διμερών σχέσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ, αλλά και θέματα της περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής. και κυρίως οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο.
Αντάλλαξαν... ευχές Πεκίνο και Πιονγκγιάνγκ
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Κίνας, απαντώντας σε συγχαρητήριο μήνυμα του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Kim Jong-un, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος, σημείωσε πως ελπίζει να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
«Εύχομαι (...) η Κίνα και η ΛΔΚ να κάνουν από κοινού προσπάθειες για την πρόοδο των σχέσεων των δύο κομμάτων και οι δύο χώρες να επιτύχουν βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη κάνοντας έτσι μια θετική συμβολή στην υπεράσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιφέρεια και στην κοινή ευημερία», ανέφερε ο Xi στο μήνυμά του, σύμφωνα με το KCNA.
Ο Kim έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον κινέζο πρόεδρο μετά την αποπεράτωση του κρίσιμου συνεδρίου του κινεζικού ΚΚ, ευχόμενος στον Σι «καλή επιτυχία» στην ηγεσία του κόμματος και της Κίνας. Αν και οι δύο χώρες ανταλλάσσουν συχνά διπλωματικά και ευχετήρια μηνύματα σε διάφορες περιστάσεις, οι προσωπικές επαφές μεταξύ των ηγετών τους τείνουν να σπανίζουν τα τελευταία χρόνια.
Ο φιλικός τόνος των μηνυμάτων που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες έχει στο φόντο τις πιέσεις που ασκούν η Ουάσινγκτον και η διεθνής κοινότητα στο Πεκίνο να χαλιναγωγήσει την Πιονγκγιάνγκ, να την πειθαναγκάσει να φρενάρει τα εξοπλιστικά της προγράμματα.
Η Κίνα—ο μοναδικός ισχυρός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας—μοιάζει να χάνει την υπομονή της με την Πιονγκγιάνγκ, η οποία έχει εντατικοποιήσει τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων. Επαναλαμβάνει συνεχώς την έκκλησή της για αυτοσυγκράτηση και προς όλες τις πλευρές να μιλούν και να ενεργούν με προσοχή.
Το Πεκίνο είναι ο βασικός εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ (90% των εμπορικών συναλλαγών της Βόρειας Κορέας γίνονται με την Κίνα) και η Ουάσινγκτον πιέζει όλο και περισσότερο την κινεζική ηγεσία να εφαρμόσει τις κυρώσεις του ΟΗΕ και να περιορίσει το διμερές εμπόριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία από Wikimedia Commons