Έρευνα: Αυξήθηκε η αποδοχή των προσφύγων από τους κατοίκους της Βιέννης

Έρευνα: Αυξήθηκε η αποδοχή των προσφύγων από τους κατοίκους της Βιέννης

Την άποψη πως η εγγύτητα και η προσέγγιση δημιουργούν εμπιστοσύνη μοιάζει να επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά αντιπροσωπευτική έρευνα του Αυστριακού Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης, από την οποία διαπιστώνεται πως στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών έχει αλλάξει σαφώς, και συγκεκριμένα προς το θετικό, η στάση των κατοίκων της Βιέννης απέναντι στους πρόσφυγες.

Το δείγμα της έρευνας ήταν συνολικά 1.600 πρόσωπα, τα 600 από τα οποία έμεναν κοντά σε προσφυγικά καταλύματα, ενώ στο πλαίσιο της συγκρίθηκε η στάση των συμμετεχόντων πριν από και μετά την έναρξη λειτουργίας των καταλυμάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Μπέρνχαρντ Χόζερ, η αποδοχή των προσφύγων αυξήθηκε πολύ μετά την έναρξη της λειτουργίας των καταλυμάτων και ενώ νωρίτερα το ποσοστό εκείνων που υποστήριζαν τη δημιουργία προσφυγικών καταλυμάτων στην περιοχή τους ήταν 44%, μετά την έναρξη της λειτουργίας τους το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 69%.

Ανάλογη ήταν η μείωση του ποσοστού όσων απέρριπταν τη δημιουργία καταλυμάτων, ποσοστό το οποίο ήταν αρχικά βρισκόταν στο 22% αλλά μειώθηκε κατόπιν στο 14%.

Ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση καταγράφηκε στο ποσοστό αποδοχής σε περιοχές αμφιλεγόμενων εγκαταστάσεων καταλυμάτων, όπως στον 23ο τομέα της Βιέννης, όπου από το 45% αρχικά, η αποδοχή τους μετά την έναρξη λειτουργίας τους έφτασε το 75%.

Η ίδια έρευνα διαπιστώνει πως η γενική αποδοχή για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους είναι μεγάλη στη Βιέννη, με ένα ποσοστό 56% των ερωτηθέντων να δέχεται να μείνουν πρόσφυγες στο σπίτι τους ή στη γειτονιά τους, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό 20% αποδέχεται την υποδοχή αυτών των προσφύγων στην πόλη του ή στη χώρα, με μόλις ένα 12% να αρνείται την είσοδο τους στην Αυστρία.

Πολλοί κάτοικοι της Βιέννης έχουν συμβάλει προσωπικά στο προσφυγικό, με ένα ποσοστό 60% να δηλώνει στο πλαίσιο της έρευνας πως συμμετείχε με τη δωρεά χρηματικού ποσού, ένα 13% να έχει προσφέρει υπηρεσίες εθελοντικά, ενώ ένα 8% είπε πως έλαβε μέρος σε δημόσιες εκδηλώσεις υπέρ των προσφύγων και ένα 1% συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά των προσφύγων.

Όπως αναφέρεται από τους αρμόδιους της έρευνας, τους περασμένους μήνες όχι μόνον εκτονώθηκε το κλίμα σε σχέση με τους πρόσφυγες, αλλά έχει περιοριστεί στο μεταξύ κι η ανάγκη για προσφυγικά καταλύματα πρώτης ανάγκης, που μόνον πέντε βρίσκονται πλέον σε λειτουργία, και από αυτά τα τέσσερα θα κλείσουν έως το τέλος του μήνα.

Κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης τον Σεπτέμβριο του 2015 υπήρχαν στη Βιέννη συνολικά 65 προσωρινά καταλύματα πρώτης ανάγκης με 10.000 θέσεις.

Πρόσφατη αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση για λογαριασμό της κυβέρνησης του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας, είχε καταδείξει πως η στάση του αυστριακού πληθυσμού στα ζητήματα των προσφύγων, του ασύλου και της ενσωμάτωσης είναι πολύ πιο θετική από ό,τι κανείς θα υπέθετε.

«Σε ποσοστό 71% οι ερωτηθέντες θεωρούν υποχρέωσή μας να δεχόμαστε τους πρόσφυγες και να τους παρέχουμε ανθρώπινη, αξιοπρεπή διαμονή, δύο στους τρεις εκτιμούν πως τώρα μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας τι σημαίνει υπεύθυνη δράση», συνόψισε τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο πλαίσιο του Παρατηρητηρίου Ενσωμάτωσης ο Ρούντι Ανσόμπερ, μέλος της ομόσπονδης κυβέρνησης της Άνω Αυστρίας.

Επίσης τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων χαίρονται διότι μπόρεσαν να υποστηρίξουν τους πρόσφυγες και ένα 59% δηλώνει υπερήφανο διότι στην Άνω Αυστρία είναι καλή η φροντίδα που παρέχεται στους πρόσφυγες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς εκτιμούν πως η υποδοχή προσφύγων έχει λειτουργήσει είτε πολύ καλά ή μάλλον καλά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ