Ο Donald Trump αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι «παγώνει» την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, γεγονός που προκαλεί ήδη έντονη ανησυχία και αντιδράσεις στις τάξεις των ευρωπαίων συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη συμφωνία ως «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ», με το επιχείρημα ότι βλάπτει τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας του και απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ. Όπως δε δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, Michael McCaul, ο Trump «πιθανότατα δεν θα ακυρώσει πλήρως τη συμφωνία, αλλά θα πάψει να πιστοποιεί ότι τηρείται (από την Τεχεράνη)».
Πάντως, εφόσον ο Trump όντως προχωρήσει σήμερα σε αυτό το βήμα, το «μπαλάκι» περνά πλέον στο Κογκρέσο, που θα έχει 60 ημέρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει εάν θα επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις που έχουν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει και κυρώσεις σε βάρος των Φρουρών της Επανάστασης, της ελίτ των στρατιωτικών δυνάμεων του Ιράν, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να τους χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση. Η απειλή αυτή έχει προκαλέσει την οργή της Τεχεράνης, η οποία έχει διαμηνύσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα, χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανά τον πλανήτη.
Αντιδρούν οι Ευρωπαίοι
Οι προθέσεις του Trump απειλεί να ανοίξει ένα χάσμα μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων, καθώς Γερμανία, Γαλλία αλλά και Βρετανία δηλώνουν αντίθετες στο «πάγωμα» της συμφωνίας με το Ιράν. Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο απερχόμενος γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τους Ευρωπαίους να επιδιώξουν στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα.
«Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Gabriel -κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, που δεν θα συμμετάσχουν στην επόμενη κυβέρνηση- στον όμιλο εφημερίδων RND. «Πρέπει επίσης να πούμε στους Αμερικανούς ότι η συμπεριφορά τους στο ζήτημα του Ιράν θα ωθήσει εμάς τους Ευρωπαίους να υιοθετήσουμε μια κοινή θέση με τη Ρωσία και την Κίνα ενάντια στις ΗΠΑ», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος έκρινε ότι η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες στις ΗΠΑ και επισήμανε ότι ο χειρισμός του μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Σημείωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ιδίως τη διάσταση απόψεων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Αυτό δεν ενισχύει ακριβώς τη θέση μας εδώ στην Ευρώπη», είπε δηκτικά αναφερόμενος στην αναμενόμενη ανακοίνωση της νέας πολιτικής του Trump έναντι του Ιράν.
Ακόμη, ο Gabriel υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι υπάρχουν μόνο τρεις χώρες -ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα- που μπορούν να αποτρέψουν μια νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών. «Όμως οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν η μια την άλλη με τόση δυσπιστία αυτή τη στιγμή που δεν συνεργάζονται όσο πρέπει. Είναι προς το συμφέρον μας να πιέσουμε για να οικοδομηθεί περισσότερη εμπιστοσύνη», είπε.
Τεχεράνη: Αποχώρηση σημαίνει το τέλος
Στην περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν τη συμφωνία, τότε αυτό θα είναι το τέλος της, διεμήνυσε ο πρόεδρος της Βουλής του Ιράν, Ali Larijani. Ευρισκόμενος στην Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο ενός διεθνούς κοινοβουλευτικού φόρουμ, ο Larijani ισχυρίστηκε επίσης ότι το τέλος της συμφωνίας θα οδηγούσε στο παγκόσμιο χάος, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο για να μην ναυαγήσει η συμφωνία, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμα, Vyacheslav Volodin.