Γαλλία: Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκε «δήθεν θύμα» των επιθέσεων στο Παρίσι

Γαλλία: Σε φυλάκιση έξι μηνών καταδικάστηκε «δήθεν θύμα» των επιθέσεων στο Παρίσι

Ένας άνδρας που είχε υποστηρίξει ότι είχε ζήσει το μακελειό που εκτυλίχθηκε στο Μπατακλάν το 2015 στο Παρίσι, ενώ δεν βρισκόταν καν εκεί τη στιγμή της επίθεσης των τζιχαντιστών, καταδικάστηκε σήμερα σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών.

Συγκεκριμένα, ο Σεντρίκ Ρεΐ, 29 ετών, καταδικάστηκε από δικαστήριο των Βερσαλλιών, στο νοτιοδυτικό Παρίσι, σε φυλάκιση 2 ετών, εκ των οποίων οι 18 μήνες με αναστολή, για «απόπειρα απάτης» προκειμένου να λάβει την αποζημίωση που έδωσαν οι αρχές στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο νεαρός οδηγός ασθενοφόρου είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια σε ΜΜΕ, τα όσα «ο ίδιος έζησε» στο Μπατακλάν τη νύχτα της 13ης Νοεμβρίου του 2015, κατά τη διάρκεια της επίθεσης της ομάδας των τζιχαντιστών που σκότωσαν 90 νεκρούς.

Βάσει των όσων αφηγήθηκε, εκείνος έπινε ένα ποτό μαζί με δύο φίλους του όταν είδε τους τρομοκράτες. Μια «έγκυος γυναίκα» είχε τότε «δεχθεί τα πυρά που προορίζονταν για εκείνον».

Μετά την επίθεση, ο Ρεΐ είχε ζητήσει να του καταβληθεί η αποζημίωση από το Κρατικό Ταμείο για τη στήριξη των θυμάτων τρομοκρατίας ωστόσο το αίτημά του δεν ικανοποιήθηκε, ελλείψει επαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

Ο ίδιος είχε ενταχθεί σε ομάδες επιζώντων των επιθέσεων, είχε κάνει ένα τατουάζ, όπως πολλά από τα θύματα, με τη Μαριάν, το σύμβολο της γαλλικής Δημοκρατίας, μπροστά από το Μπατακλάν.

Έναν χρόνο μετά τα τραγικά γεγονότα, οι ερευνητές με έκπληξη θα αποκάλυπταν ότι δεν είχε ποτέ καταθέσει μήνυση, ενώ αντιλήφθηκαν ότι υπήρχαν σημαντικές ασυνέπειες στη μαρτυρία του. Απέδειξαν επίσης, με τη βοήθεια του στίγματος του κινητού του τηλεφώνου ότι έφθασε στο Μπατακλάν πολλές ώρες μετά τις επιθέσεις.

Τουλάχιστον 7 άνθρωποι καταδικάστηκαν για απόπειρα απάτης ή απάτη μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και το Σεν Ντενί, που στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ