Στο καλό σενάριο το 2028 η Ελλάδα θα έχει 83 αεροσκάφη F-16 VIPER, 38 F-16 Block, 50 αναβαθμισμένα σε advance, 24 αεροσκάφη RAFAL 4+ γενιάς, ενώ θα παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 τα οποία θα αλλάξουν τελείως τη φιλοσοφία της μάχης καθ’ ότι είναι αόρατα. Ένας συνδυασμός ανατροπής διαμορφώνεται με βάση τις εξελίξεις στον αέρα.
Την ίδια στιγμή, η τροπολογία που πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ απαγορεύει την αναβάθμιση των F-16 ή πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία. Αφήνει φυσικά ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και αν έδινε αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Η χθεσινή εξέλιξη ωστόσο στις ΗΠΑ στέλνει ένα σήμα. Η Τουρκία δεν αποκλείεται να έχει πρόβλημα στους αιθέρες τα επόμενα χρόνια. Στα της αεροπορίας, η υπεροχή της Ελλάδας είναι σαφής και όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις – ιδιαίτερα η πολεμική αεροπορία – έχουν αποψιλωθεί με τις μαζικές απομακρύνσεις στελεχών μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Γενικά το ηθικό των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας είναι πεσμένο λόγω της απαξιωτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν προς τα στελέχη.
Εκτός του σκέλους που αφορά την αεροπορία, η Ελλάδα εξοπλίζεται επίσης με 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες BELLHARA με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30, σύγχρονες κορβέτες, νέα σύγχρονα DRONES MQ-9 Ssea Guardian και Anti drones συστήματα, τα οποία θα κάνουν τη διαφορά. Το πρόγραμμα με τις φρεγάτες αρχίζει μάλιστα να αποκτά σάρκα και οστά. Χθες εγκαινιάστηκε η κατασκευή της δεύτερης στη σειρά Belharra που προορίζεται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ ετοιμάζεται ήδη η πρώτη.
Τα παραπάνω δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξελίσσεται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα με τις δύο πλευρές να δηλώνουν έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα. Οι απειλές κατά της Ελλάδος και η εμπρηστική και προσβλητική κατά του ελληνισμού ρητορική από την πλευρά των Τούρκων συνεχίζεται καθημερινά, ωστόσο η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, με αδιάσειστα επιχειρήματα, δυναμική παρουσία επί του πεδίου και νέους σύγχρονους εξοπλισμούς.
Η Τουρκία εδώ και πολύ καιρό χτίζει μια πορεία προς μία ένταση και κρίση. Εφαρμόζεται ένα εγχειρίδιο πορείας προς κρίση. Η θέση της χώρας μας είναι ότι είμαστε αποφασισμένοι και προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, με δεδομένη και τη γενικότερη επεκτατική στάση της Τουρκίας. Η χώρα μας θα απαντήσει δυναμικά και χωρίς όρια σε οποιαδήποτε παραβίαση της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία. Να αισθάνονται ασφαλείς οι Έλληνες πολίτες, γιατί γίνεται ακριβώς αυτό που πρέπει, δηλαδή εξοπλιζόμαστε και ετοιμαζόμαστε και για το πιο δύσκολο σενάριο που θα ήθελε να δοκιμάσει η Τουρκία, αν βέβαια το τολμήσει.
Ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει ότι δεν έχει να κάνει με μια διαλυμένη χώρα, αλλά με μια χώρα με ισχυρή αμυντική θωράκιση, με έναν άρτια οργανωμένο στρατό, ισχυρές επιχειρησιακές δυνατότητες και ικανότητες και βλήματα που μπορεί να τον πλήξουν από πολύ μεγάλες αποστάσεις και ισχυρές συμμαχίες με δυνατότητα αμυντικής συνδρομής (Γαλλική Συμφωνία).
Ο βαθμός επιχειρησιακής ετοιμότητας, το έμψυχο δυναμικό, το ηθικό, τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που έχει η κάθε χώρα, τα στρατηγικά όπλα που διαθέτει και η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων της Δυνάμεων, σαφώς θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση μιας πολεμικής αντιπαράθεσης με την Τουρκία. Όπως και οι ισχυρές συμμαχίες που συνάπτει μια χώρα. Και εκεί η Ελλάδα υπερέχει και αυτό ανησυχεί την Τουρκία.
Όλα αυτά και ιδιαίτερα οι εξοπλισμοί της Ελλάδας ενοχλούν την Τουρκία, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που καθημερινά στα τουρκικά ΜΜΕ γίνεται αναφορά στους σύγχρονους εξοπλισμούς της χώρας μας και στα στρατηγικά βλήματα που διαθέτει (METEOR, SCALP, EXCOSET, HARPOON, HARM κ.ά).
Η Τουρκία από την άλλη έχει μείνει πολύ πίσω στους εξοπλισμούς, τα ήδη υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 δεν έχουν αναβαθμιστεί, έχει τεράστιο πρόβλημα με τη συντήρηση και τη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων (μόνο το 20% των αεροσκαφών είναι διαθέσιμα), έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 και εκλιπαρεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 VIPER και άλλων 80 για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση, τα οποία όπως φαίνεται δεν θα τα πάρει.
Το πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι το υψηλό ποσοστό επαγγελματιών στις Ένοπλες Δυνάμεις (52% στο Στρατό, 88% στο Ναυτικό, σε σχέση με 23% και 29% αντίστοιχα στην Τουρκία). Είναι επίσης η συνοχή ανάμεσα στο στράτευμα, η σαφής αντίληψη περί του είδους και της προέλευσης της απειλής, το ηθικό και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, σε σχέση με τους Τούρκους.
* Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα., Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής