Στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση με την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, τα οποία θέτουν τη χώρα σε συναγερμό αναφέρθηκε ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο Mega.
Το άνοιγμα των σχολείων, αν και η απόφαση θεωρείται ειλημμένη για την 1η Φεβρουαρίου, είναι κάτι που θα εξεταστεί κατά τη σύσκεψη των επιδημιολόγων αύριο Παρασκευή, ανέφερε ο κ. Γώγος.
Οι άξονες που θα κρίνουν τελικά το άνοιγμα είναι, από τη μία τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς «αρκετές περιοχές είναι στο πορτοκαλί και η δυναμική είναι να χειροτερέψουν», και από την άλλη «η κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας και πως μπορεί αυτό να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση».
Όπως έχει επισημανθεί, τα λύκεια των «κόκκινων» περιοχών θα παραμένουν κλειστά και θα συνεχίζεται η τηλεκπαίδευση, ενώ ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την Αττική στην οποία συγκεντρώνεται πολλά σχολεία και η επιδημιολογική της κατάσταση δεν είναι καλή.
«Μας ανησυχεί η Αττική. Είναι μια αστική ζώνη όπου η διασπορά είναι πολύ πιο εύκολη και η συγκράτησή της πολύ πιο δύσκολη».
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει ζήτημα για κλείσιμο των ήδη ανοιχτών δομών εκπαίδευσης, όπως είναι τα δημοτικά σχολεία.
«Περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων»
Η αύξηση των κρουσμάτων η οποία παρατηρείται είναι αναμενόμενη λόγω της αυξημένης κινητικότητας των γιορτών αλλά και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα δώσει κρούσματα και τις επόμενες εβδομάδες.
Επικουρικά στην εξάπλωση της πανδημίας λειτουργεί και ο χειμώνας, ο οποίος δημιουργεί εκτός των άλλων συνθήκες συγχρωτισμού.
«Η κατάσταση δεν είναι καλή αλλά ούτε και δραματική».
«Νωρίς να μιλήσουμε για την εστίαση»
Τα δεδομένα αυτά καθυστερούν τη συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης η οποία πάει πίσω. Ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.
Σε αυτήν την καθυστέρηση συντελεί και επιβράδυνση του εμβολιασμού, η οποία πάει πίσω όλο τον σχεδιασμό για επιστροφή στην κανονικότηα.
«Είναι πολύ νωρίς να συζητήσουμε για την εστίαση. Το φως στην άκρη του τούνελ πάει προς τα πίσω».
«Οι μεταλλάξεις είναι ανησυχητικές»
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εμφανιστεί, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι ανησυχητικές αφού δεν ξέρουμε πώς εξελίσσεται ένας ιός όταν μεταλλάσσεται.
Οι μεταλλάξεις βρίσκονται υπό την παρακολούθηση των ειδικών, ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους παραμένουν τα ίδια.
Χαρακτηριστικό των μεταλλάξεων είναι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα που έχουν σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.
«Να είμαστε σε εγρήγορση», κατέληξε ο κ. Γώγος ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα και να αποφεύγονται συνθήκες συνωστισμού.