Η ΕΕ ανέστειλε τη χρηματοδότηση για τις βουλευτικές εκλογές στην Καμπότζη

Η ΕΕ ανέστειλε τη χρηματοδότηση για τις βουλευτικές εκλογές στην Καμπότζη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τη χρηματοδότηση των βουλευτικών εκλογών στην Καμπότζης, που είναι προγραμματισμένες για το 2018, διότι δεν μπορούν να είναι αξιόπιστες μετά τη διάλυση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με επιστολή που εστάλη σήμερα στην εθνική εκλογική επιτροπή.

Το Κόμμα Εθνικής Σωτηρίας της Καμπότζης (CNRP) διαλύθηκε έπειτα από απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας τον προηγούμενο μήνα, ένα αίτημα που είχε υποβάλει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Hun Sen μετά τη σύλληψη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Kem Sokha με την κατηγορία της προδοσίας.

«Μια εκλογική διαδικασία από την οποία έχει αποκλειστεί αυθαίρετα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη», επισημαίνεται στην επιστολή της ΕΕ.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, η ΕΕ δεν πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα μιας αξιόπιστης εκλογικής διαδικασίας», προσθέτει.

Στο μεταξύ την προηγούμενη εβδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν θα επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα αξιωματούχων της κυβέρνησης της Καμπότζης μετά τις ενέργειές της που υπονομεύουν τη δημοκρατία.

«Καλούμε την κυβέρνηση της Καμπότζης να αλλάξει πορεία αποκαθιστώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης, αφήνοντας ελεύθερο τον Kem Sokha και επιτρέποντας στην κοινωνία των πολιτών και τα μέσα ενημέρωσης να επαναλάβουν τις προστατευόμενες από το σύνταγμα δραστηριότητές τους», τονίζει το State Department σε ανακοίνωσή του.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καμπότζης διέλυσε το CNRP, αίροντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό εμπόδιο στην παράταση της διακυβέρνησης από τον Hun Sen.

Ο Kem Sokha συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνωμοτούσε για να ανατρέψει την κυβέρνηση με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Αρνείται τις κατηγορίες όμως βρίσκεται στη φυλακή.

Πολλές δυτικές χώρες καταδίκασαν τη διάλυση του CNRP ως το πιο σοβαρό πλήγμα στη δημοκρατία στην Καμπότζη μετά την ειρηνευτική συμφωνία και τις εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, με τα οποία τερματίστηκαν δεκαετίες πολέμου και γενοκτονίας στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ