Μπορεί να βρισκόμαστε στην κορύφωση του καλοκαιριού αλλά η Γερμανία έχει λίγο χρόνο να χάσει ώστε να αντιμετωπίσει την έλλειψη ενέργειας για το χειμώνα που θα ήταν άνευ προηγουμένου μια ανεπτυγμένη χώρα.
Όπως σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg η Γερμανία είναι η χώρα εκείνη που όσο καμία άλλη είναι εκτεθειμένη στην ενεργειακή κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με σχεδόν τα μισά σπίτια της επικράτειά της να στηρίζονται στο φυσικό αέριο για τη θέρμανσή τους.
Ήδη έχουν αποφασιστεί κάποιοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας όπως να μη φωτίζεται το προεδρικό Μέγαρο στο Βερολίνο τη νύχτα ή να μην υπάρχει ζεστό νερό στα ντους των πισινών και των γυμναστηρίων στο Ανόβερο!
Το άρθρο επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Σολτς έχει ήδη καθυστερήσει για να αντιμετωπίσει αυτή την «ευπάθεια» της Γερμανίας και μόλις πρόσφατα έθεσε στόχους για τη μείωση της ζήτησης καθώς οι προσπάθειες για εξασφάλιση εναλλακτικών τρόπων ενέργειας έχουν μείνει πίσω.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι τεράστιες και επηρεάζουν σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, μετά την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη μετακύλιση των αυξήσεων κόστους από τις εταιρείες ενέργειας στους καταναλωτές. «Αλλά είμαστε μια ισχυρή χώρα και μια ισχυρή δημοκρατία. Αυτά είναι καλές προϋποθέσεις για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση» πρόσθεσε.
Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι ο περιορισμός της ανάπτυξης και η ύφεση διαφαίνονται για τη Γερμανία και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχία για κοινωνική αναταραχή εάν η έλλειψη ενέργειας ξεφύγει από τον έλεγχο.
Περικοπές για τα γερμανικά νοικοκυριά
Με την ενεργειακή κρίση προ των πυλών, ο χειμώνας δεν βγαίνει χωρίς σοβαρές περικοπές. Αλλά πώς μπορεί κανείς να εξοικονομήσει χρήματα, όταν ο πληθωρισμός καλπάζει; Για τους χαμηλόμισθους το «μαχαίρι» στις δαπάνες αρχίζει από τις μετακινήσεις με την ευρεία έννοια. Σε πρόσφατη έρευνα του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ, που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα, το 60% των νοικοκυριών με καθαρό εισόδημα κάτω από 2.000 ευρώ μηνιαίως δηλώνει ότι θα περιορίσει τις μετακινήσεις με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Σε σχετικό ρεπορτάζ το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης αναφέρει το παράδειγμα οικογενειών που διαθέτουν πλέον το αυτοκίνητό τους σε Apps ενοικίασης, προσδοκώντας επιπλέον έσοδα έως 90 ευρώ τον μήνα.
Αλλά και στις διακοπές φαίνεται ότι πολλοί Γερμανοί βάζουν «κόφτη». Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων PwC ο ένας στους δύο Γερμανούς δηλώνει ότι θα περιορίσει τη συνολική διάρκεια των επόμενων διακοπών του, ενώ ένα εντυπωσιακό ποσοστό 73% επιλέγει προορισμό, για τον οποίο δεν χρειάζεται αεροπορικό εισιτήριο. Με τις τιμές των εστιατορίων να προκαλούν «πονοκέφαλο», γίνονται της μόδας οι διακοπές σε δωμάτια ή εξοχικές κατοικίες που δίνουν τη δυνατότητα στους ενοίκους να μαγειρέψουν οι ίδιοι το φαγητό τους. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμήσει αυτή την οικονομική λύση.