Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο δράσης για τη μείωση των μεταναστευτικών πιέσεων προς την Ιταλία

Η Κομισιόν παρουσίασε το σχέδιο δράσης για τη μείωση των μεταναστευτικών πιέσεων προς την Ιταλία

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις στη λεγόμενη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων στο Στρασβούργο. Η Επιτροπή πρότεινε μια σειρά άμεσων μέτρων που μπορούν να ληφθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ και από την ίδια την Ιταλία και τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων κατά την άτυπη σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στο Ταλίν.

«Η κατάσταση στη Μεσόγειο ούτε καινούρια είναι ούτε αποτελεί παροδική κατάσταση. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία δυόμισι χρόνια προς μια γνήσια ενωσιακή πολιτική μετανάστευσης, αλλά ο επείγων χαρακτήρας της κατάστασης μας υποχρεώνει τώρα να επιταχύνουμε σημαντικά το συλλογικό μας έργο και να μην αφήσουμε μόνη της την Ιταλία», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς κατά την παρουσίαση του σχεδίου δράσης σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ιταλία, «εξαιρετικά περίπλοκη» και «ευαίσθητη», σημειώνοντας ότι το αίτημα της Ιταλίας για επίδειξη «αλληλεγγύης» από την ΕΕ είναι «απόλυτα δικαιολογημένο».

Ειδικότερα, μεταξύ των προτάσεων της Επιτροπής, βρίσκονται μια νέα χρηματοδότηση της ΕΕ προς την Ιταλία ύψους 35 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση των ροών, η χορήγηση οικονομικής και τεχνικής στήριξης στη Λιβύη για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των συνόρων και την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης, η επιτάχυνση των εργασιών για τη σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής (ή ισοδύναμων άτυπων ρυθμίσεων) με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, με τη στήριξη των κρατών μελών αλλά και περαιτέρω συνεργασία με τον Νίγηρα και το Μάλι βάσει του πλαισίου εταιρικής σχέσης, ώστε να εμποδιστούν οι μετακινήσεις προς τη Λιβύη. Eπίσης, προτείνεται μια νέα διαδικασία ανάληψης δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση, ιδίως από τη Λιβύη, την Αίγυπτο, τον Νίγηρα, την Αιθιοπία και το Σουδάν, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι μεταξύ άλλων τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να επιταχύνουν τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία ανταποκρινόμενα ταχύτερα στα αιτήματα της Ιταλίας, να συνεισφέρουν σε πολύ σημαντικότερο βαθμό στο Καταπιστευματικό Ταμείο της ΕΕ για την Αφρική, ώστε να συμπληρωθεί η συνεισφορά των 2,6 δισ. ευρώ από τον περιορισμένο προϋπολογισμό της ΕΕ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Νοέμβριο του 2015 καθώς επίσης και να επιταχύνουν τις συζητήσεις, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου.

Από την πλευρά της η Ιταλία θα πρέπει σύμφωνα με την Επιτροπή να καταρτίσει κώδικα δεοντολογίας για τις ΜΚΟ που ασκούν δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο. «Πρέπει να καθήσουμε με τις ιταλικές αρχές και να δούμε πώς θα συντάξουμε αυτόν τον κώδικα δεοντολογίας. Πρόκειται για μια ιταλική πρόταση αλλά η Επιτροπή είναι έτοιμη να συμβουλέψει και να βοηθήσει την Ιταλία σε αυτό» ανέφερε ο Φ. Τίμερμανς, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι προς το συμφέρον όλων. «Δεν αμφιβάλλω ότι το κίνητρο των ΜΚΟ είναι πάντα να σώσουν τους ανθρώπους. Ωστόσο πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δε δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα, όπως ατυχήματα ή ακόμα και άθελά τους να δημιουργούν παράγοντες έλξης» υπογράμμισε ο ίδιος.

Τέλος, η Ιταλία καλείται να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε σχετικά με τη μετεγκατάσταση: από την πλήρη καταχώριση όλων των Ερυθραίων που βρίσκονται στην Ιταλία μέχρι την επίδειξη μεγαλύτερης ευελιξίας ως προς τους ελέγχους ασφάλειας που ρυθμίζονται διμερώς με άλλα κράτη μέλη, αλλά και την αύξηση της δυναμικότητας των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης και της ικανότητας κράτησης, παρατείνοντας τη μέγιστη περίοδο κράτησης σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ. Επίσης, ζητάται από την Ιταλία να επιταχύνει τις επιστροφές, εφαρμόζοντας ταχείες διαδικασίες μεταξύ άλλων εξετάζοντας την επιβολή περιορισμών διαμονής και μη εκδίδοντας ταξιδιωτικά έγγραφα σε αιτούντες άσυλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ