Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επέμεινε σήμερα ότι παρουσίασε ένα "φιλόδοξο, αξιόπιστο όραμα" με "πολύ πρακτικές" προτάσεις σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας για το διαζύγιο της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των επικριτών της ότι το σχέδιό της δεν είναι αναλυτικό.
"Πρόκειται για ένα φιλόδοξο, αξιόπιστο όραμα που είναι επίσης ένα όραμα για τη Βρετανία αφού φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε στην τηλεοπτική εκπομπή του Άντριου Μαρ, στο BBC, όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις μετά την ομιλία της, την περασμένη Παρασκευή.
Οι Συντηρητικοί επαίνεσαν την Μέι επειδή διαβεβαίωσε ότι η Βρετανία θα έχει αναπόφευκτα περιορισμένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές αφού αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση, τον Μάρτιο του 2019. Αρκετοί ωστόσο την κατηγόρησαν ότι ήταν αόριστη σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία μετά το Brexit.
"Ήμουν ειλικρινής με τον λαό" είπε η πρωθυπουργός. "Αλλά νομίζω ότι ένα από τα μηνύματα, πίσω από την ομιλία αυτή, ήταν να πούμε στον λαό (...) ότι έχει παρέλθει ο καιρός για να φιλονικούν" οι δύο πλευρές, εκείνοι που τάσσονται υπέρ και κατά του Brexit.
Μιλώντας στο ίδιο πρόγραμμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι χαιρέτισε τον "ρεαλισμό" της πρότασης της Μέι αλλά παρατήρησε ότι "δεν προχώρησε πραγματικά σε λεπτομέρειες (...) για το πώς θα διατηρήσει ένα ουσιαστικά αόρατο σύνορο".
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ είχε καλέσει τη Μέι να παράσχει "πιο λεπτομερείς και ρεαλιστικές προτάσεις" για το θέμα των συνόρων με τη Βόρεια Ιρλανδία η οποία θα αποχωρήσει από την ΕΕ μαζί με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ η Ιρλανδία θα παραμείνει χώρα-μέλος της Ένωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ