Κρούσμα πολιομυελίτιδας εντοπίστηκε έξω από την πόλη της Νέας Υόρκης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό κρούσμα της νόσου στη χώρα εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια.
Τα τεστ έδειξαν ότι το κρούσμα του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού στην κομητεία Ροκλαντ μπορεί να προήλθε εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για να ανταποκριθούμε σε αυτό το έκτακτο ζήτημα δημόσιας υγείας, για να προστατεύσουμε την υγεία και την ευημερία των κατοίκων της κομητείας», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας της κομητείας Ροκλαντ, Πατρίσια Σνάμπελ Ρούπερτ.
Το CDC, το οποίο επιβεβαίωσε το κρούσμα, είπε ότι κανένα κρούσμα πολιομυελίτιδας δεν έχει προέλθει από τις ΗΠΑ από το 1979. Ωστόσο, ο ιός μεταφέρθηκε στη χώρα από ταξιδιώτες με πολιομυελίτιδα. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1993, πρόσθεσε.
Τα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας περιλαμβάνουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονόλαιμο, πυρετό, κόπωση και ναυτία, ανέφερε το CDC. Η πολιομυελίτιδα εισβάλλει στο νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη παράλυση μέσα σε λίγες ώρες. Δεν θεραπεύεται, αλλά η μόλυνση μπορεί να προληφθεί με εμβολιασμό - και η δραματική μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται σε εντατικές εθνικές και περιφερειακές εκστρατείες εμβολιασμού σε βρέφη και παιδιά. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, προτού διατεθούν τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας, τα κρούσματα του ιού προκαλούσαν αναπηρία σε περίπου 35.000 Αμερικανούς κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τα παιδιά και εκείνους που ζουν σε περιοχές όπου οι συνθήκες υγιεινής ήταν ανεπαρκείς.
Τον Ιούνιο, η πολιομυελίτιδα εντοπίστηκε σε δείγματα λυμάτων στο Λονδίνο, το πρώτο σημάδι από τη δεκαετία του 1980 ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί στην Αγγλία, αλλά δεν έχουν βρεθεί κρούσματα, δήλωσαν οι αρχές.