Photo by REUTERS/Emiliano Grillotti
Η Ιταλία μετρά σήμερα τις πληγές της. Ο αριθμός των αστέγων, μετά τους τρεις μεγάλους σεισμούς των τελευταίων τεσσάρων ημερών, έχει αγγίξει τις τριάντα χιλιάδες. Παράλληλα, οι άνθρωποι που έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία, σε παραθαλάσσιες περιοχές και κοντά στην λίμνη Τρασιμένο της περιφέρειας Ούμπρια, είναι σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες.
Ακόμη και στα νεκροταφεία, η μεγάλη σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών χθες το πρωί έσπασε τους τάφους. Αύριο, για τους καθολικούς είναι η ημέρα αφιερωμένη στους νεκρούς και πολλά νεκροταφεία, στις πληγείσες περιοχές, θα μείνουν κλειστά.
Η μεγάλη παρηγοριά είναι βέβαια ότι η Ιταλία δεν θρηνεί θύματα. Πρόκειται σαφώς για την απόδειξη ότι η Πολιτική Προστασία και οι πυροσβέστες έκαναν καλά την δουλειά τους, εκκενώνοντας άμεσα όλες τις ετοιμόρροπες και εν δυνάμει επισφαλείς κατοικίες.
Σήμερα το απόγευμα στις 17.00 τοπική ώρα, στην ιταλική πρωτεύουσα θα συνεδριάσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, κατά το οποίο η κυβέρνηση Ρέντσι αναμένεται να εγκρίνει τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Θα δαπανήσουμε όλα τα αναγκαία ποσά, δεσμευόμαστε ότι η ανοικοδόμηση θα ξεκινήσει αμέσως. Στην πρώτη φάση θα στήσουμε μικρά, ξύλινα σπίτια», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Και ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο από την μεριά του, μιλώντας στην εφημερίδα Il Messaggero τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένα είδος οικονομικού περιορισμού για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Ο ιταλικός τύπος σχολιάζει σήμερα ότι κατά τις πρώτες τηλεοπτικές δηλώσεις του, μετά τον χθεσινό σεισμό, ο Ρέντσι διάλεξε να έχει πίσω του, ως «θεσμικό σκηνικό» μόνον ιταλικές σημαίες, οι οποίες δεν πλαισιώνονταν από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει συνήθως . Πρόκειται για να μήνυμα, πιθανώς, προς τις Βρυξέλλες, που τις τελευταίες ημέρες ζήτησαν εξηγήσεις σχετικά με τις έκτακτες δαπάνες της Ιταλίας, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 για το προσφυγικό και την αντισεισμική θωράκιση.
Στο μεταξύ, αρχίζει να εκφράζεται έντονη ανησυχία, σε οικονομικό επίπεδο, για το πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός στην κεντρική Ιταλία, μια περιοχή με πλούσια ιστορική, πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση. Χιλιάδες επιχειρήσεις αναγκάσθηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους και ουδείς γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να καταφέρουν να ξανανοίξουν.
«Είναι μία περιοχή που θα δώσει κι άλλους σεισμούς»
Ανησυχία, χάος και δράμα. Μ'' αυτό το τρίπτυχο λέξεων περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» τις εικόνες στο Αματρίτσε, που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα από τον σεισμό που έπληξε τη γειτονική Ιταλία, ο σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην περιοχή.
«Είναι μία περιοχή γεμάτη με κατολισθήσεις και προσπαθούμε να βρούμε πρόσβαση σε περιοχές ενδότερες» τόνισε, ενώ κληθείς να περιγράψει τις εικόνες που αντικρίζει στην πληγείσα περιοχή, παρέπεμψε στις λέξεις-κλειδιά, όπως είπε, που χρησιμοποιούν και τα μέσα ενημέρωσης στην Ιταλία: «ανησυχία, χάος, δράμα».
«Είναι μία περιοχή που έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Το ότι δεν έχουμε θύματα οφείλεται στην έγκαιρη απομάκρυνση των κατοίκων από την πληγείσα περιοχή. Είναι μία περιοχή εκτεταμένη στην οποία επιπρόσθετα έχουμε πολύ δύσκολη πρόσβαση. Είναι δρόμοι που έχουν κλείσει, λόγω κατολισθήσεων. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα» ανέφερε ο κ. Λέκκας.
«Όλη η κεντρική Ιταλία είναι σε γενική διέγερση. Είναι μία περιοχή που θα δώσει κι άλλους σεισμούς απ'' ό,τι μπορούμε να υπολογίσουμε, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα είναι πώς θα στεγαστούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που είναι γύρω στους 30.000-40.000».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ