Συνάντηση, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις σε σχέση με τη διαχείριση της φιλοξενίας των προσφύγων στην περιοχή του Κιλκίς, οργανώθηκε, χθες Κυριακή, στο Πολύκαστρο, με πρωτοβουλία ομάδων κατοίκων της περιοχής.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού Κιλκίς, ενώ ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι συνολικά μέσα και έξω από το κτίριο του κέντρου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 600 πολίτες, "οι οποίοι έχουν πραγματικά αγανακτήσει με την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί".
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο σε βάρος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόδωρου Παραστατίδη, από άτομα τα οποία, όπως ο ίδιος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προέρχονταν από τον χώρο της Χρυσής Αυγής. «Τοποθετήθηκαν διάφοροι, μετά από κάποιες εισηγήσεις, ζήτησα τον λόγο για να τοποθετηθώ και δεν μου επετράπη, κυρίως φραστικά», ανέφερε ο κ.Παραστατίδης, αποδίδοντας την παρουσία του στην εκδήλωση στο γεγονός ότι η πληροφόρηση που είχε, δεν είχε καταστήσει σαφή την πολιτική προέλευση κάποιων ομάδων εκ των οργανωτών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από τον χώρο της συγκέντρωσης.
Την επίθεση σε βάρος του συναδέλφου του καταδίκασε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς. «Υπήρχαν κάποια άτομα άγνωστα σε μένα, όμως γνωρίζοντας την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής, μπορώ να πω ότι τουλάχιστον οι μισοί ήταν κάτοικοι με ειλικρινές ενδιαφέρον για τον τόπο τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το ότι δεν επετράπη στον κ.Παραστατίδη να μιλήσει και επιπρόσθετα να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και να δεσμευθεί σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Ο κ.Γεωργαντάς κατά τη δική του εισήγηση κατέθεσε δύο προτάσεις. Η πρώτη από αυτές αφορά την αποστολή εξωδίκου δήλωσης προς τους θεσμικά αρμόδιους φορείς, ώστε εντός μίας εβδομάδας να ξεκινήσει η εκκένωση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στην Ειδομένη. Εάν η κίνηση αυτή δεν αποδειχθεί αποτελεσματική ο βουλευτής της ΝΔ πρότεινε να γίνει προσωποποίηση των ευθυνών, με μηνύσεις κατά των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής του Πολίτη.
«Στο Κιλκίς αντί να φεύγει ο κόσμος έρχεται. Αυτό που ζητούμε είναι να υπάρχει μία ισοκατανομή στη χώρα, έχουν συγκεντρωθεί δυσανάλογα πολλοί στον Νομό. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται 14.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη, 1.500 στο βενζινάδικο της ΕΚΟ, 3.500 στη Νέα Καβάλα και 3.000 στο Χέρσο», ανέφερε ο κ.Γεωργαντάς, ενώ για τα επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στην Ειδομένη είπε ότι «τους ξέρουμε αυτούς που υποκινούν την αναταραχή, όμως δεν είναι εύκολη η σύλληψή τους μέσα στον καταυλισμό, όταν κολλάνε τα φυλλάδια στις κολώνες».
«Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι η αστυνομία δεν έχει εντολές», δήλωσε από την πλευρά του για τα επεισόδια στην Ειδομένη ο κ. Γκουντενούδης, ενώ εξέφρασε την αγανάκτησή του για το ότι «σήμερα στο κέντρο της Νέας Καβάλας ήλθαν 8 λεωφορεία με πρόσφυγες, τρία εκ των οποίων ήταν να πάνε στη Λάρισα, αλλά επειδή δε θέλησαν να μείνουν εκεί τους έφεραν εδώ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ