Επιχείρηση «θερμοστάτης» στο Δημόσιο, δηλαδή ένα σχέδιο αντίστοιχο με εκείνα της Ιταλίας και της Ισπανίας, που θα βάζει «κόφτη» στη θερμοκρασία με την οποία λειτουργούν τα κλιματιστικά, αλλά και παρεμβάσεις που θα επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα, προωθεί η κυβέρνηση.
Στο ελληνικό σχέδιο, τα κλιματιστικά θα ρυθμίζονται στους 26 βαθμούς το καλοκαίρι και στους 19 το χειμώνα, και συνοδεύονται από ευρύτερες παρεμβάσεις που παραπέμπουν σε όσα είχε συστήσει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, με βάση την εμπειρία από τη πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70. Τα μέτρα θεωρούνται μονόδρομος, μπροστά στον κίνδυνο, αναλόγως με τη τροπή που θα πάρει ο πόλεμος, ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει ως μέσο εκβιασμού ακόμη και τη πλήρη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Το στίγμα έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν προανήγγειλε ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας με μέτρα μείωσης της κατανάλωσης, τόσο στο Δημόσιο, όσο και συνολικά σε οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Αντίστοιχης κλίμακας σχέδιο είχε υλοποιηθεί και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όταν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας.
- Στα βασικά σημεία των εξεταζόμενων παρεμβάσεων προβλέπεται μεταξύ άλλων:
- Ρύθμιση των κλιματιστικών στο Δημόσιο το καλοκαίρι στους 26 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα στους 19.
Παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φωτών μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. Στους Ολυμπιακούς μάλιστα είχαν οριστεί και υπεύθυνοι υπάλληλοι για την τήρηση των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, προβλέποντας ακόμη και το κλείσιμο των παραθύρων που ήταν άσκοπα ανοικτά.
Στην ίδια λογική, η κυβέρνηση αναμένεται να καταρτίσει έναν οδηγό προς πολίτες και επιχειρήσεις με συστάσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ακολουθώντας όσα είχε προτείνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Δηλαδή:
- Οδήγηση με μειωμένη ταχύτητα
- Καθιέρωση ημερών χωρίς αυτοκίνητο
- Μείωση θερμοκρασίας του λέβητα θέρμανσης
- Αποφυγή της κατανάλωσης ρεύματος σε ώρες αιχμής
- Απενεργοποίηση της θέρμανσης σε κλειστά δωμάτια
- Σβήσιμο του φωτισμού σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται
- Μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα καταστήματα λιανικής
Ταυτόχρονα ετοιμάζεται σειρά νέων προγραμμάτων, όπως η αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, ύψους 150 εκ. ευρώ με στόχο την επιχορήγηση μεταξύ 35% έως 50% για περίπου 350.000 νοικοκυριά, προκειμένου να αντικαταστήσουν έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές, ψυγεία, καταψύκτες και κλιματιστικά με σύγχρονες πιο ενεργειακά αποδοτικές.
Προωθείται στο Δημόσιο το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», ύψους 640 εκατ ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Στόχος, να ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περί τα 2.5 εκατ. τ.μ.).
Έρχεται το «Εξοικονομώ για επιχειρήσεις» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 450 εκατ. ευρώ, ενώ τρέχει ήδη το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη», το οποίο και θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 και αφορά αποκλειστικά οικιακά συστήματα.
Διαβάστε ακόμα:
Σκρέκας: Εξετάζονται μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δημόσιο - Τι είπε για τα κλιματιστικά