Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ενέκρινε σήμερα ένα ψήφισμα χωρίς προηγούμενο, κηρύσσοντας την έναρξη της διακοπής των σχέσεων με την Ισπανία και το ξεκίνημα μιας διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης δημοκρατίας το αργότερο το 2017.
Εβδομήντα δύο βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας (σε σύνολο 135) ενέκριναν το κείμενο με το οποίο ξεκινά αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός "ανεξάρτητου καταλανικού κράτους με τη μορφή μιας Δημοκρατίας".
Οι οπαδοί της παραμονής στην Ισπανία υποδέχθηκαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όρθιοι, ξετυλίγοντας τις σημαίες της Ισπανίας και της Καταλονίας.
"Έχω την τιμή και την ευθύνη να υπερασπίζομαι την πρόταση ψηφίσματος με την οποία ξεκινάμε επίσημα την οικοδόμηση ενός νέου κράτους, ενός καταλανικού κράτους, μιας καταλανικής Δημοκρατίας", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού συνασπισμού Junts pel Si (Μαζί για το ναι).
"Έπειτα από χρόνια στη διάρκεια των οποίων απαιτούσαμε το δικαίωμα να αποφασίζουμε, αποφασίσαμε να το ασκήσουμε", είπε ο βουλευτής σε αυτή τη συνεδρίαση που αναμεταδόθηκε ολόκληρη από το δημόσιο ενημερωτικό κανάλι TVE 24 horas.
Το περιφερειακό Κοινοβούλιο αυτής της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων, που αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ της Ισπανίας, προήλθε από μια ψηφοφορία που διενεργήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου επικεντρωμένη στο ζήτημα της απόσχισης.
Στις εκλογές εκείνες επικράτησαν οι αυτονομιστές, που κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών (72 σε σύνολο 135) χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία σε ψήφους (47,86%).
Οι αυτονομιστές εκτιμούν πως διαθέτουν πλειοψηφία επαρκή για να ξεκινήσουν τη διαδικασία της ανεξαρτησίας και υποστήριξαν το σημερινό ψήφισμα, ως "το πιο σημαντικό στοίχημα για τη δημοκρατία τα τελευταία 30 χρόνια", συνόψισε η βουλευτής του κόμματος Ciudadanos, που αντιτίθεται στην απόσχιση, Ινές Αριμάδας.
Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεσμεύθηκε εξάλλου να την αμφισβητήσει το ταχύτερο δυνατό στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Το κείμενο, μία "ρήξη", σύμφωνα με την Άνα Γκαμπριέλ του αυτονομιστικού αριστερού κόμματος CUP (Υποψηφιότητα λαϊκής ενότητας), ξεκινά έναν "οδικό χάρτη" προς τον χωρισμό.
Το "κυρίαρχο" περιφερειακό κοινοβούλιο δεν θεωρεί στο εξής πως "υπόκειται στις αποφάσεις των ισπανικών θεσμών και ιδιαίτερα εκείνων του Ανώτατου Δικαστηρίου", αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.
Το ψήφισμα προβλέπει επίσης την έναρξη των κοινοβουλευτικών εργασιών προκειμένου να συσταθεί μια ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση και ένα σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ