Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά στη Μιανμάρ την Κυριακή, χωρίς σοβαρά επεισόδιά βίας να αμαυρώσουν την θετική γενική διάθεση που υπήρχε στις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από 25 χρόνια δικτατορίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το κόμμα της αρχηγού της αντιπολίτευσης Aung San Suu Kyi αναμένεται να κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων από ένα εκλογικό σώμα περίπου 30 εκατομμυρίων, το οποίο είχε να επιλέξει μεταξύ χιλιάδων υποψηφίων για το Κοινοβούλιο και τις περιφερειακές αρχές. Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό συμμετοχής ήταν 80%.
Αλλά λόγω στρατιωτικών νόμων, ακόμη και αν ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία (NLD) κερδίζει πανηγυρικά η Aung San Suu Kyi δεν θα μπορέσει να γίνει πρόεδρος. Το αυτοκίνητο της Suu Kyi κατέφτασε εν μέσω συνωστισμού φωτογράφων έξω από το εκλογικό κέντρο, όπου η 70χρονη κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα.
Η καταμέτρηση έχει αρχίσει σε όλη τη χώρα και οι πρώτες ενδείξεις από παρατηρητές είναι ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε ως επί το πλείστον χωρίς προβλήματα και υπήρχαν μόνο μεμονωμένες αναφορές για παρατυπίες.
«Από τις δεκάδες ανθρώπους με τους οποίους έχουμε μιλήσει από τις έξι το πρωί, όλοι αισθάνονται ότι είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν για όποιον ήθελαν με ασφάλεια», δήλωσε διεθνής παρατηρητής από τη Γραμματεία του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας στο Reuters.
Ανησυχία είχε προκύψει σχετικά με την αμεροληψία των εκλογών, μετά από καταγγελίες ακτιβιστών πως περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως πολίτες που εργάζονται στο εξωτερικό, μπορεί να μην ήταν σε θέση να ψηφίσουν.
Θρησκευτική ένταση που προκλήθηκε από βουδιστές εθνικιστές, αμαύρωσε για λίγο την προεκλογική εκστρατεία. Μεταξύ εκείνων που εξαιρούνται από την ψηφοφορία ήταν περίπου ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι Rohingya που είναι εκ των πραγμάτων απάτριδες στη δική τους γη.
Αυτό που χαρακτήριζε τις εκλογές ήταν ο ενθουσιασμός που υπήρχε μεταξύ των ψηφοφόρων για τις πρώτες γενικές εκλογές που θεωρούνται ευρέως ως ένα δημοψήφισμα για την ασταθή διαδικασία μεταρρύθμισης της χώρας.