Το 4ο πανδημικό κύμα σαρώνει την Ευρώπη, χτυπώντας ανελέητα την πατρίδα μας καθώς το ημιτελές τείχος ανοσίας που έχουμε χτίσει με μόλις 62% εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αποδεικνύεται ανεπαρκές. Τα αλλεπάλληλα «μαύρα» ρεκόρ σε κρούσματα και νοσηλείες ασκούν ασύμμετρη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκτοξεύοντας τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.
Με τα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας να ξεκινούν τις γενικές εφημερίες ασφυκτικά γεμάτα, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος το Σύστημα Υγείας να κορεστεί στο προσεχές διάστημα. Τυχόν κορεσμός του ΕΣΥ συνεπάγεται αδυναμία ανταπόκρισης των νοσοκομείων στην εκθετική αύξηση των νοσηλειών των covid ασθενών αλλά και στις ανάγκες περίθαλψης των non covid περιστατικών, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία τους, καλώντας όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να το πράξουν.
Παράλληλα με αφορμή το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας για την χορήγηση της 3ης δόσης και σε νεότερα άτομα -σε όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών- οι ειδικοί καλούν όσους εμβολιάστηκαν τους προηγούμενους μήνες να μην αμελήσουν την 3η δόση. Απαραίτητη προκειμένου να μην γεμίσει ρωγμές το τείχος ανοσίας, οπότε και θα κινδυνέψει να γκρεμιστεί.
Την έκδηλη αγωνία της για την κατακλυσμιαία αύξηση των κρουσμάτων - που ξυπνά οδυνηρές μνήμες από τον περσινό «μαύρο» Νοέμβρη της Θεσσαλονίκης - εκφράζει μέσω του Liberal η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, λέγοντας πως οι δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συγκεκριμένες. Σε κανένα κράτος το σύστημα υγείας δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες κι εκτός από τις υποδομές και τον εξοπλισμό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το ανθρώπινο δυναμικό -γιατροί, νοσηλευτές κι άλλες ειδικότητες- των οποίων ο πληθυσμός είναι επίσης πεπερασμένος.
«Τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί στο ΕΣΥ αλλά σήμερα είναι σχεδόν γεμάτες. Οι δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συγκεκριμένες. Κανένα σύστημα σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και κυρίως να εμβολιαστούμε. Ο εμβολιασμός μειώνει 20 φορές την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω Covid. Είναι ακόμη πιο σημαντικό να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες και οι έγκυες γυναίκες. Η ευθύνη ανήκει σε όλους και στον καθένα μας ξεχωριστά, ας προσέξουμε ο ένας τον άλλο», είναι το μήνυμα που στέλνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, την ώρα που τα σήματα κινδύνου μας βομβαρδίζουν από παντού με 60% αύξηση στα κρούσματα πανελλαδικά (και έως 500% αύξηση σε μεμονωμένες περιοχές της Ελλάδας), 35% αύξηση στις νοσηλείες, 15% αύξηση στις διασωληνώσεις και 19% αύξηση στους θανάτους.
Το δικό του μήνυμα στέλνει και ο Γκίκας Μαγιορκίνης. «Εξαιτίας της τεράστιας διασποράς που έχει πλέον ο κορονοϊός στη χώρα μας ο ένας στους τρεις από αυτούς που έχουν επιλέξει να μην κάνουν το εμβόλιο θα εισαχθεί στο νοσοκομείο. Εάν είναι άνθρωπος με υποκείμενα νοσήματα ο κίνδυνος να μπει στο νοσοκομείο υπερβαίνει το 50% και από αυτούς που θα εισαχθούν ο ένας στους επτά θα καταλήξει», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας ΕΚΠΑ.
Στην χθεσινή ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων σοκάρει το γεγονός πως μια πόλη σαν τη Λάρισα έχει σχεδόν τα μισά κρούσματα από το λεκανοπέδιο Αττικής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας. Σοκάρουν και οι θάνατοι τριών νέων ανθρώπων ηλικίας 27 ετών, 39 ετών, όπως και της 38χρόνης εγκύου, το μωρό της οποίας, κατάφεραν να σώσουν οι γιατροί.
Μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά νοσηλείας και διασωλήνωσης γυναικών σε εγκυμοσύνη που ήταν όλες ανεμβολίαστες, η κα Γκάγκα κάνει έκκληση στις γυναίκες που πρόκειται να γίνουν μητέρες να εμβολιαστούν. «Αν φοβάστε κάντε το εμβόλιο μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά κάντε το» λέει χαρακτηριστικά.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως για την αυξημένη διασπορά του κορονοϊού ευθύνονται οι μη εμβολιασμένοι και η αλλαγή του καιρού που μας έκλεισε μέσα, προσθέτοντας πως η διασπορά έχει αυξηθεί στους επαγγελματικούς χώρους και μέσα στην οικογένεια.
Η μόνη οδός για να βγούμε από αυτόν το εφιάλτη είναι να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη ώστε μαζί με τους νοσήσαντες που εκτιμώνται σε 1 εκατ. πολίτες (415.000 επιβεβαιωμένοι ασθενείς στο Μητρώο Covid κι άλλοι 500.000 κατ’ εκτίμηση που νόσησαν χωρίς συμπτώματα) να ανεβάσουμε τον πήχη στο 85%. Ακριβώς, όπως έκαναν άλλες χώρες (Δανία Σουηδία, Ιταλία Πορτογαλία) που κατάφεραν να τιθασεύσουν την πανδημία.
Με τα μαύρα ρεκόρ των κρουσμάτων να καταρρίπτονται καθημερινά ακόμα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό νέων διαγνώσεων η κυβέρνηση κι η επιστημονική κοινότητα στέλνουν ένα ακόμα μήνυμα, πως τα φάρμακα που αναπτύσσονται κατά του κορονοϊού αποτελούν συμπληρωματικό «κομμάτι» της λύσης κι όχι αντίβαρο του εμβολιασμού καθώς και η παραγωγή των φαρμάκων είναι πεπερασμένη.
«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο παραγωγή φαρμάκων που να καλύπτει τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών που δημιουργεί η τεράστια διασπορά του κορονοϊού», επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, προσθέτοντας πως οι δόσεις που θα πάρουμε ως χώρα από μονοκλωνικά αντισώματα και από το νέο αντιικό χάπι -όταν λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων- θα είναι συγκεκριμένες.
Καλά είναι τα φάρμακα αλλά πρέπει να εστιάσουμε στην πρωτογενή πρόληψη που επιτυγχάνεται μόνο με τον εμβολιασμό και να μην στηρίζουμε τις ελπίδες μας αποκλειστικά σε θεραπευτικές αγωγές που υπόκεινται σε περιορισμούς και δεν είναι για όλους. Δεν υπάρχουν θαυματουργά φάρμακα για να ελέγξουν την πανδημία με την δυναμική που έχει πάρει, ενώ η εργαλειοποίησή της ως πεδίο φθηνής πολιτικής αντιπαράθεσης μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από τον κοινό σκοπό που είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας.