«Είμαστε ένα βήμα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας», τόνισε ο Ν. Σύψας για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική, σημειώνοντας ότι η περιοχή βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό, που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί η κατάσταση.
Ο λοιμωξιολόγος έκανε λόγο για προληπτική δράση τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ακόμα και lockdown».
Ο κ. Σύψας εξήγησε τον σχεδιασμό για το lockdown, σημειώνοντας ότι θα γίνεται περιοδικά: «Θα γίνει για 2 βδομάδες μέχρι να πέσει η καμπύλη της επιδημίας, μετά αν ξαναχρειαστεί θα ξαναγίνει για άλλες δυο βδομάδες», αναφέροντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα κλείσουν και τα σχολεία.
«Το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Ελπίζουμε το 10ήμερο αυτό, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα δούμε την επίδραση των μέτρων. Αν χρειαστεί θα πάρουμε μέτρα και νωρίτερα», επισήμανε ο κ. Σύψας, ενώ σημείωσε πως εφόσον επιστρέψει η απαγόρευση κυκλοφορίας, θα επιστρέψουν και τα SMS στο 13033..
Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, όπως είπε ο κ. Σύψας, επειδή η ιχνηλάτηση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχει μεγάλη συρροή μεταναστών.
«Αλίμονο αν με την κατάσταση αυτή μπούμε Οκτώβρη-Νοέμβρη», τόνισε ο λοιμοωιολόγος
Τέλος, είπε ότι μέχρι στιγμής ο δείκτης (R) μεταδοτικότητας στην Αττική είναι πάνω από 1, ενώ όπως εκτιμά το καλοκαίρι του 2021 το φαινόμενο θα αρχίσει να ξεθυμαίνει και θα εξαφανιστεί.
Το «μοντέλο Μαδρίτης»
Λοιμωξιολόγοι και αρμόδιες αρχές εξετάζουν και το «μοντέλο Μαδρίτης» για να προστατευθούν δύο ευάλωτες ομάδας: ηλικιωμένοι και μετανάστες, αλλά και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Πρόκειται για ένα light μοντέλο καραντίνας, με το οποίο στόχος είναι να οριοθετηθούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιοριστεί η κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, είναι επί τάπητος πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.
Σε μια προσομοίωση του μοντέλου στην Αθήνα, παράλληλα με τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, θα έμπαιναν σε εφαρμογή περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του κορονοϊού.
Η απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο -επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, ιατρικό- είναι δύο πυλώνες του «μοντέλου Μαδρίτης» που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική. Σε αυτό το πλαίσιο ήδη η ΕΛΑΣ έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για «λουκέτο» στις πλατείες, ενώ λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν ανά γεωγραφική ενότητα.