Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα

Σε νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε η Βόρεια Κορέα, όπως μεταδίδουν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ αναφέροντας στρατιωτικές πηγές.

Βάσει μιας πρώτης εκτίμησης που έκανε το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγκγιάνγκ ήταν ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα. Διένυσε μια απόσταση 1.000 χλμ προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Από την πλευρά της Ιαπωνίας, η εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της χώρας ήταν ότι ο πύραυλος πρέπει να κατέπεσε στη θαλάσσια αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.

«Εικάζουμε ότι κατέπεσε σε περιοχή εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας» δήλωσε ο Ιτσουνόρι Ονοντέρα σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap στη Ν. Κορέα ανέφερε ότι ο πυραύλος εκτοξεύθηκε με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές αν πέρασε πάνω από την Ιαπωνία όπως άλλοι πυραύλοι νωρίτερα αυτό το έτος, ούτε η απόσταση που διένυσε.

Επιπλέον, το Πεντάγωνο επιβεβαιώνει ότι ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Πιονγκσόνγκ, στην επαρχία Νότια Πιονάνγκ, σύμφωνα με δήλωση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας, που ενημέρωσαν ακόμα ότι οι αρχές της χώρας και των ΗΠΑ συνεργάζονται για να αναλύσουν την πορεία του. 

Λεπτά μετά την εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας προχώρησαν σε πυραυλική δοκιμή ως απάντηση για την προκλητική ενέργεια, συμπλήρωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην εκτόξευση του πυραύλου, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, δύο πηγές από την Ουάσιγκτον ανέφεραν ότι αξιωματούχοι της αμερικανικης κυβέρνησης θεωρούν πως η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να διεξάγει μια νέα πυραυλική δοκιμή εντός ημερών, στην πρώτη εκτόξευση πυραύλου έπειτα από εκείνη στα μέσα Σεπτεμβρίου πάνω από την Ιαπωνία.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ενημερώθηκε για την εκτόξευση ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

D. Trump για Βόρεια Κορέα: «Θα το τακτοποιήσουμε»

"Θα το τακτοποιήσουμε" δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναφερόμενος στην απειλή της Βόρειας Κορέας.

Η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ "είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε" σημείωσε λίγα λεπτά νωρίτερα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Ο Trump επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει "μια απειλή για όλον τον κόσμο".

Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητούν ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα

Η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, γνωστοποίησε η ιταλική προεδρία.

«Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε την ημερομηνία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Giovanni Davoli, ο εκπρόσωπος τύπου της ιταλικής αποστολής στα ΗΕ, που έχει αναλάβει για τον μήνα Νοέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ιαπωνία: Η εκτόξευση πυραύλου μια "βίαιη ενέργεια" που "δεν μπορεί να γίνει ανεκτή"

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε "βίαιη ενέργεια" που "δεν μπορεί να γίνει ανεκτή" την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας" στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Abe μιλώντας σε δημοσιογράφους.

R. Tillerson: Οι διπλωματικές επιλογές παραμένουν στο τραπέζι

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι "διπλωματικές επιλογές" για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν "στο τραπέζι, προς το παρόν", μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson.

Σε δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να λάβει νέα μέτρα", επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται "το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα", σύμφωνα με τον R. Tillerson.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς