Πολυνομοσχέδιο με διατάξεις που έχουν αντίκρισμα σε περιπτώσεις κρατουμένων όπως ο Νικ. Ρωμανός, ο Σάββας Ξηρός και οι διαδηλωτές που συλλαμβάνονται για παρακώλυση συγκοινωνιών παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος. Παράλληλα, προχώρησε στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, αφού έχουμε εισπράξει ουκ ολίγες καταδίκες από το Ευρωδικαστήριο για αυτό το θέμα, ενώ θέσπισε ιδιώνυμο για τα συσσίτια (προφανώς της Χρυσής Αυγής) μόνο για Έλληνες.
Ειδικότερα:
- Ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσής στα ομόφυλα ζευγάρια, όμως είπε ότι μελετάται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ενώ, αν και παραδέχτηκε ότι το θέμα του γάμου δεν τίθεται προς το παρόν, διευκρίνισε πως εξετάζεται.
«Τα άτομα που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα αποκτούν καθεστώς παρόμοιο με αυτό των έγγαμων και πρόσβαση σε πλήθος δικαιωμάτων", δηλαδή ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, δικαίωμα διατροφής κλπ», υπογράμμισε.
- Με τροποποιήσεις ρυθμίσεων που αφορούν ρατσιστικά εγκλήματα, επιχειρείται από το πολυνομοσχέδιο να δοθούν με σαφέστερο τρόπο τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένη πράξης, ενώ παράλληλα αυστηροποιείται η δυνατότητα μετατροπής της ποινής.
Ο αποκλεισμός ομάδων ή ατόμων, λόγω π.χ. φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, από συσσίτια ή άλλες παροχές, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, συνιστά προσβολή της τιμής του ατόμου που θίγεται και θα διώκεται σε βαθμό πλημμελήματος. Ξεκάθαρα, βέβαια, το συγκεκριμένο μέτρο για τα συσσίτια αφορά τις εξαγγελίες της Χρυσής Αυγής που κατά καιρούς έχει διανείμει τρόφιμα «μόνο σε Έλληνες».
«Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται η ανθρώπινη ιδιότητα. Πρόκειται για τον άνθρωπο που πεινάει ή έχει ανάγκη από αίμα. Είναι σοβαρή προσβολή της τιμής του που αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε ότι ιδρύεται Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας που θα προεδρεύεται από τον γ.γ. του υπουργείου.
- Στο νομοσχέδιο προβλέπονται επεκτάσεις της χρήσης του συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης κρατουμένων. Ο κ. Παρασκευόπουλος είπε πως το μέτρο «πιστεύουμε ότι δεν εφαρμόζεται όσο θα έπρεπε. Μέσω των ρυθμίσεων που αφορούν τη δυνατότητα εξ'' αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων που αφορούν και τη συμμετοχή κρατούμενων φοιτητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προβλέπεται η συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός φυλακής μέσω ηλεκτρονικής επιτήρησης. Επίσης προβλέπεται το «βραχιολάκι» για κρατούμενους με μεγάλο ποσοστό αναπηρίας που αποφυλακίστηκαν. Στην πρώτη περίπτωση το υπουργείο ξεπερνά το σκόπελο της φοίτησης του υπόδικου για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» Νίκου Ρωμανού που η γνωμοδότηση του ανακριτή αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας «μπλοκάρει» τη φοίτηση του. Πλέον για την εφαρμογή του μέτρου δεν θα έχει λόγο ο ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση υπόδικου κρατούμενου. Στη δεύτερη περίπτωση ένας από τους κρατούμενους που θα μπορούσε να επωφεληθεί του μέτρου είναι ο πολυισοβίτης της 17 Νοέμβρη Σάββας Ξηρός. Ο τελευταίος βέβαια μέχρι στιγμής δεν δέχεται βραχιολάκι.
- Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η αλλαγή των διατάξεων που αφορά σε αδικήματα «διαδηλώσεων», καθώς προβλέπεται να υπάρξει διαβάθμιση στην πράξη της διατάραξης συγκοινωνιών ανάλογα με τη διάρκεια ή την έκταση της, προβλέποντας ακόμη και την απαλλαγή των κατηγορουμένων, αν κρίνει αυτό το δικαστήριο. Η διάταξη αναφέρει: «Άρθρα 26-30: Τροποποίηση άρθρων 290-292, 294, 298 του Ποινικού Κώδικα, με στόχο την εξισορρόπηση των προβλεπόμενων σχετικά με τη διατάραξη της ασφάλειας ή της παρακώλυσης των συγκοινωνιών, ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός σημαντικότητάς της, δηλαδή η μικρή διάρκεια ή έκτασή της, ώστε να επιβάλλεται ανάλογα χαμηλότερη ποινή. Με βάση το ίδιο κριτήριο ή το ότι η πράξη τελέστηκε για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος, όπως συχνά γίνεται στις δημόσιες συναθροίσεις, δίνεται (άρθρο 28) η δυνατότητα στο δικαστή να μην επιβάλλει ποινή στις περιπτώσεις των πλημμελημάτων των άρθρων 290 και 292 και του πταίσματος του άρθρου 431».
Τέλος, με το πολυνομοσχέδιο τροποποιείται ο νόμος περί Τύπου, όπου, μεταξύ άλλων, καταργείται το ελάχιστο όριο αποζημίωσης.