Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν θα συγκαλέσει το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας έπειτα από πολιτικό σκάνδαλο που συνδέεται με το νέο κορονοϊό, ενώ ζήτησε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για το Εμπόριο, τον Ιρλανδό Φιλ Χόγκαν, ο οποίος εμπλέκεται, να εξετάσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.
Συγκεκριμένα ο Μάρτιν και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Λίο Βαράντκαρ και ο υπουργός Ίμον Ράιαν, «συμφωνούν για την σύγκληση του κοινοβουλίου», ανέφερε σήμερα εκπρόσωπος.
Η απόφαση αυτή υπόψιν ακολουθεί της θύελλας που ξέσπασε αυτήν την εβδομάδα στην πολιτική τάξη της Ιρλανδίας μετά την αποκάλυψη για δείπνο που διοργανώθηκε σε παραβίαση των υγειονομικών περιορισμών που έχουν επιβληθεί στη χώρα για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Το δείπνο δε, το οποίο έγινε την Τετάρτη το βράδυ για τα 50 χρόνια της λέσχης γκολφ του κοινοβουλίου με 82 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων και ο Φιλ Χόγκαν, έχει ήδη οδηγήσει πολλούς σε παραίτηση, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Γεωργίας Ντάρα Καλίρι.
Το γκαλά αυτό έγινε σημειωτέον την επομένη της απόφασης των αρχών να σκληρύνουν τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, απαγορεύοντας τη συνάντηση περισσότερων από έξι ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους. Η ιρλανδική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για «παραβιάσεις» της νομοθεσίας.
Επιπροσθέτως οι Μάρτιν και Βαράντκαρ δήλωσαν χθες Σάββατο ότι «μίλησαν με τον Επίτροπο Χόγκαν και του ζήτησαν να αναλάβει τις ευθύνες του». Εκπρόσωπος του Χόγκαν μάλιστα δήλωσε στο δίκτυο RTE ότι ο Επίτροπος «θα σκεφτεί» το αίτημα.
Να σημειωθεί πως ο Χόγκαν, ο οποίος διετέλεσε βουλευτής από το 1987 ως το 2014 του ιρλανδικού κοινοβουλίου και υπουργός Περιβάλλοντος από το 2011 ως το 2014, είχε προηγουμένως δηλώσει ότι παρέστη στο δείπνο «έχοντας την πεποίθηση ότι οι διοργανωτές και το ξενοδοχείο στο οποίο πραγματοποιήθηκε εγγυώνταν ότι οι ρυθμίσεις που έγιναν για την εκδήλωση θα ήταν σύμφωνες με τις οδηγίες της κυβέρνησης». Στη συνέχεια ωστόσο δημοσίευσε ανακοίνωση για να ζητήσει συγγνώμη, σύμφωνα με το RTE.
Εντούτοις ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μάρτιν έκρινε «όψιμη τη συγγνώμη του Επιτρόπου» και σημείωσε ότι ο Χόγκαν «οφείλει ακόμη να εκθέσει με λεπτομέρεια και να εξηγήσει τις κινήσεις του». Οι Μάρτιν και Βαράντκαρ «κρίνουν και οι δύο ότι η εκδήλωση αυτή δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ», σύμφωνα με τον ίδιο.