Το μπαράζ των χυδαίων επιθέσεων που δέχθηκε ανέφερε ο Πρωθυπουργός ως την αιτίας που ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε πίσω ως προς την παρουσία του και την ενημέρωση των πολιτών, σημειώνοντας πως έκρινε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύει και την επιστημονική του ιδιότητα και γενικότερα τον εαυτό του.
Το θέμα του Σωτήρη Τσιόδρα και το γεγονός πως μετά την πρώτη φάση της πανδημίας επέλεξε να αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, έχει μετατραπεί σε ένα αφήγημα με πολλαπλά παρακλάδια και είναι ενδεικτικό πως ακόμη και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξαν να το αξιοποιήσουν σε μια ρητορική, σύμφωνα με την οποία διαφωνεί με την πολιτική που ακολουθείται.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είτε μέσω αρθρογραφίας σε φύλλα - προσκείμενα μέσα ενημέρωσης - από πρόσωπα που διετέλεσαν και σε θέσεις ευθύνης στο Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, είτε από στελέχη και πρώην υπουργός με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Παύλο Πολάκη.
Ακόμη και τώρα, κατά καιρούς, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας βάλει κατά του Σωτήρη Τσιόδρα με κάθε ευκαιρία, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον υποστήριξαν, όπως για παράδειγμα, ο Ανδρέας Ξανθός αντιμετώπισαν επιθέσεις εκ των έσω και κριτική μέσω εντύπων ηλεκτρονικών εφημερίδων αλλά και τρολ του διαδικτύου.
Η αναφορά του πρωθυπουργού ήταν σαφής σχετικά με τους λόγους που ώθησαν τον κ Τσιόδρα να μεταβεί στα μετόπισθεν. Αυτό όμως συνέβη χωρίς να σταματήσει να έχει άμεση εμπλοκή, δεδομένου ότι μετέχει στις τακτικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται για την πανδημία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ όπως δήλωσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συμβουλεύεται και ο ίδιος συχνά.
Σε κάθε περίπτωση το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την αρχή, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του, προκάλεσε ένα επιπλέον θέμα με την απουσία του Σωτήρη Τσιόδρα από την ενημέρωση, τη στιγμή μάλιστα που η αποδοχή του ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.