Του Βασίλη Γεώργα
Ελπίδες και όχι βεβαιότητα εκφράζει για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια συμφωνία για το χρέος ενόψει του επόμενου Eurogroup παραδεχόμενος εμμέσως ότι αυτή μπορεί να μην έρθει ούτε την επόμενη φορά. Προειδοποιεί ωστόσο ότι ακόμα κα αν δεν καταλήξουν οι ευρωπαίοι δανειστές και το ΔΝΤ σε συμφωνία για το χρέος η Ελλάδα θα βγει έτσι και αλλιώς στις αγορές και το μνημόνιο θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, τον Αύγουστο του 2018.
Ο πρωθυπουργός στηρίζει της αισιοδοξία του στα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που όπως είπε χαρακτηριστικά προδιαθέτουν για "πολύ ισχυρό comeback επενδύσεων" το οποίο θα πολλαπλασιαστεί αν υπάρξει καλύτερη πρόταση για το χρέος από αυτή που η κυβέρνησή του απέρριψε στο EWG της περασμένης Δευτέρας.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Ενέργειας, "ο στρατηγικός στόχος να μπορέσει η χώρα με το πέρας του 3ου μνημονίου - που θα γίνει τον Αύγουστο του 2018 - να έχει μια σταθερή δυνατότητα να δανείζεται με βιώσιμα επιτόκια από τις αγορές παραμένει και είναι κοντά. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί είτε πάρουμε μια λύση για το χρέος σαν αυτή που μας παρουσίασε προχθές ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών και αρνηθήκαμε - όχι δηλαδή τόσο αισιόδοξη όσο θα αντιστοιχούσε στις θυσίες του ελληνικού λαού - πόσο δε μάλλον με μια ακόμη καλύτερη λύση την οποία διεκδικούμε και διαπραγματευόμαστε. Το λέω αυτό διότι η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές θα γίνει με καλούς όρους. Αυτό δείχνει η κινητικότητα της αγοράς. Άλλωστε μετά από εφτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης στην Ελλαδα έχουν διαμορφωθεί οι όροι ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Η Ελλάδα πέρασε μεγάλη τρικυμία αλλά κρατήθηκε στον πυρήνα της ευρωζώνης και ταυτόχρονα είναι μια χώρα που με βάση τα οικονομικά της μεγέθη έχει προοπτικές ανανάκμψης και δεν παρουσιάζει ελλείμματα. Είναι μια χώρα ασφαλής σε μια ταραγμένη περιοχή, αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για ένα πολύ γερό comebacκ. Εμείς θα θέλαμε αυτό το comeback να συνδυαστεί με μια απόφαση για το χρέος που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Να κάνουν δηλαδή οι εταίροι μας το χρέος τους απέναντι στην Ελλάδα, η οποία θα πολλαπλασιάζει τα οφέλη. Αυτή τη στιγμή αυτό επιδιώκουμε και δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας".