«Όχι» των ΗΠΑ σε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

«Όχι» των ΗΠΑ σε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

Στην απόφαση να μην συγκαλέσει συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας αποφάσισαν οι ΗΠΑ, καθώς δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Μια τέτοια συνάντηση θα στείλει ένα μήνυμα στη Β. Κορέα ότι η διεθνής κοινότητα είναι δεν επιθυμεί να αντιδράσει, είπε εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Nikki Haley. Οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας “η οποία δεν κλιμακώνει ουσιαστικά τη διεθνή πίεση κατά της Βόρειας Κορέας δεν θα έχει καμία αξία”, είπε η Haleyπροσθέτοντας ότι η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ χθες και συμφώνησαν στην ανάγκη να αναληφθεί περαιτέρω δράση εναντίον της Βόρειας Κορέας, μετά από την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Shinzo Abe χαιρέτησε τη δέσμευση του Trump στο θέμα της Βόρειας Κορέας και ότι ο ίδιος θα κάνει το παν δυνατόν να προστατεύσει τον λαό της Ιαπωνίας.

Η εκτόξευση πυραύλου που έλαβε χώρα το Σάββατο απέδειξε ότι η Βόρεια Κορέα έχει πλέον την ικανότητα να πλήξει την ενδοχώρα των ΗΠΑ με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Σε ανεξάρτητη ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος τύπου της ιαπωνικής κυβέρνησης είπε αργότερα ότι οι δύο ηγέτες δεν είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής δύναμης εναντίον της Βόρειας Κορέας, ούτε συζήτησαν ακριβώς τι θεωρούν ως όριο ή "κόκκινη γραμμή" που δεν πρέπει να παραβεί η Πιονγκγιάνγκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ