Τον προσεχή Σεπτέμβριο, κορονοϊού επιτρέποντος, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σχέδιο φύλαξης των ΑΕΙ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal.gr, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του μπαίνει πλέον σε εφαρμογή, μετά και την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ένα από τα βασικά ζητούμενα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι η ταχύτητα υλοποίησης του σχεδίου, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα με την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους.
Οι βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:
1. Η άμεση προκήρυξη για την πρόσληψη 1.030 ειδικών φρουρών με κριτήρια ΑΣΕΠ. Θα δοθεί, μάλιστα, ιδιαίτερη βαρύτητα στους υποψήφιους που έχουν ήδη γνώση ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
2. Αφότου ολοκληρωθούν οι διαγωνισμός και οι προσλήψεις, οι επιτυχόντες θα εκπαιδευτούν για τέσσερις μήνες. Πέρα από την τυπική εκπαίδευση, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι ειδικοί φρουροί να μπορούν να ασκήσουν προανακριτικά καθήκοντα όποτε απαιτείται, να εξοικειωθούν με τις απαιτήσεις ενός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, αλλά και στο πως θα συνεργάζονται με τις πρυτανικές αρχές.
3. Η έμφαση θα δοθεί πρωτίστως στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση βίαιων περιστατικών με συγκεκριμένο πρωτόκολλο δράσης, που θα ακολουθείται για τη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές ή για το ενδεχόμενο περιπτώσεων που απαιτείται υποστήριξη από αστυνομικές δυνάμεις.
4. Θα επιλεγούν οι αξιωματικοί της αστυνομίας που θα διοικούν τις συγκεκριμένες ομάδες φύλαξης των ΑΕΙ.
5. Βασική προϋπόθεση για να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο θα είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να εξοπλιστούν υλικοτεχνικά σε θέματα ασφαλείας (ελεγχόμενη είσοδος, περίφραξη κ.α.) και τα πανεπιστήμια, όπως και να καθοριστούν από τις πρυτανικές αρχές οι σχετικές αρμοδιότητες, δηλαδή αν θα είναι υπεύθυνος στο συγκεκριμένο θέμα ο πρύτανης ή ο αντιπρύτανης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των 1.030 ειδικών φρουρών θεωρείται επαρκής για δυο λόγους. Αφενός μεν επειδή το μέτρο θα εφαρμοστεί σε 5-10 πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυρίως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, όπου υπάρχει διαπιστωμένα οξυμένο πρόβλημα βίας και ανομίας.