«Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται, δυστυχώς, στα όρια της οικονομικής ανέχειας με αδυναμία επιβίωσης. Άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Για αυτά τα κομμάτια του πληθυσμού πρέπει να υπάρξει μέριμνα, ούτως ώστε να έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε ένα κοινωνικό αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα».
Τάδε έφη Αλέξης Τσίπρας εν έτει 2012. Σήμερα Νοέμβριος του 2015, προφανώς επειδή το ρεύμα δεν είναι πια «αγαθό απολύτως απαραίτητο για την επιβίωση» ή επειδή το «μεγάλο μέρος του πληθυσμού» έπαψε «να βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ανέχειας με αδυναμία επιβίωσης», η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι «κόβει» το ρεύμα σε 100.000 καταναλωτές…
Τα δυόμισι δισ. φτάνουν τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ από απλήρωτους λογαριασμούς, ιδιωτών και επιχειρήσεων, από τα 300 εκατομμύρια που ήταν το 2012, δηλαδή πριν από την εισαγωγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Ναι αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε να μην πληρώσει κανείς… Όπως και τον ΕΝΦΙΑ που… καταργήθηκε…
Αυτό το δυσθεώρητο, λοιπόν, ύψος των οφειλών, έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να εκφράζουν φόβους πως μπορεί να οδηγήσει σε μια πιθανή κατάρρευση της ΔΕΗ, η οποία με τη σειρά της, δεν αποκλείεται να παρασύρει στην ολική καταστροφή την ελληνική οικονομία, όπως συνέβη περίπου στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Πως;
Το γεγονός ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να ηλεκτροδοτεί όσους αδυνατούν ή δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους, ενώ η ίδια δεν σταματά να πληρώνει τις δικές της υποχρεώσεις, οδηγεί μαθηματικά στην κατάρρευσή της.
Είναι γνωστό πως η ΔΕΗ για να ανταποκριθεί στην ανάγκη κάλυψης ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τα κοστοβόρα λιγνιτορυχεία, τα υδροηλεκτρικά φράγματα, να κάνει εισαγωγές ρεύματος καθώς και να πληρώνει τους ιδιώτες (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες) που της πωλούν ρεύμα.
Ιδιαίτερα υψηλό είναι και το κόστος της ηλεκτροδότησης των νησιών, τα οποία, εκτός του ότι σχεδόν το σύνολο τους είναι μη διασυνδεδεμένα (πριν λίγους μήνες άρχισε η διασύνδεση με τις Κυκλάδες), που σημαίνει ότι το ρεύμα είναι πολύ ακριβότερο από την ηπειρωτική χώρα, , εντάσσονται και στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας για να μπορέσουν οι νησιώτες να το πληρώνουν φθηνότερα.
Βέβαια όλα αυτά η κυβέρνηση δεν τα είχε προβλέψει και ακόμα χειρότερα, δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί – και εδώ – την κρισιμότητα της κατάστασης. Εκτός αν ο κ. Τσίπρας έχει και για αυτό ισοδύναμα και υλοποιήσει μία προεκλογική του δέσμευση ότι θα κάνει δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίησή της αφού όπως έλεγε: «εμείς υπογραφές που αφορούν την εκποίηση του δημόσιου πλούτου ή υπογραφές που αφορούν την άρση της εθνικής κυριαρχίας και της αξιοπρέπειας του λαού, δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε».
Προφανώς εννοεί όπως ακριβώς έκανε και με τα 14 αεροδρόμια...