Ο πυρήνας του Ισλαμικού Κράτους που εκτέλεσε τις επιθέσεις στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015, σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια παρόμοια επιχείρηση στη Βαρκελώνη, δύο μήνες νωρίτερα, όπως υποστηρίζουν δύο Ισπανοί ερευνητές του ινστιτούτου Ρεάλ Ινστιτούτο Ελκάνο.
Στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα στην αμερικανική επιθεώρηση CTC Sentinel, ο Fernando Reynares και η Carolla Garcia Calvo, ερευνητές στο ινστιτούτο που εδρεύει στη Μαδρίτη, γράφουν ότι οι επιθέσεις επρόκειτο να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Βαρκελώνη. Εκτιμούν όμως ότι το δίκτυο αυτό δεν σχετιζόταν με τον πυρήνα που πραγματοποίησε τελικά μια σειρά επιθέσεων τον Αύγουστο του 2017 στην Καταλονία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι στη Βαρκελώνη και την κοινότητα Καμπρίλς.
Στην προετοιμασία των επιθέσεων που σχεδιάζονταν για το 2015 κεντρικό ρόλο είχε ο Μαροκινός Abdeljalil Ayt el Kayd. Αυτός ο "άνθρωπος-κλειδί" κατοικούσε στην ισπανική κοινότητα Τορεβιέχα, στην επαρχία του Αλικάντε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Στη χώρα αυτή ο el Kayd ήρθε σε επαφή με τον κύκλο του Abdelamid Abaoud, του Βέλγου τζιχαντιστή που μετείχε στον πυρήνα ο οποίος πραγματοποίησε τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι, όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αποστολή του εel Kayd ήταν να προετοιμάσει επιθέσεις στη Βαρκελώνη. Χάρη όμως στην επαγρύπνηση των ισπανικών αρχών, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2015 στη Βαρσοβία και τον επόμενο μήνα εκδόθηκε στην Ισπανία όπου προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για τρομοκρατία.
Η έκθεσή τους βασίζεται σε συνεντεύξεις που πήραν από αξιωματούχους της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών, καθώς επίσης και σε δικαστικά έγγραφα. Όπως αναφέρουν, την εποχή της σύλληψής του "ο ελ Καΐντ ήταν καθ'' οδόν για την Ισπανία, με αποστολή να προετοιμάσει επιθέσεις στη Βαρκελώνη (...) τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις επιχειρήσεις αυτές θα συμμετείχαν τζιχαντιστές από τη Γαλλία και το Βέλγιο, με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή ο Μαροκινός.
"Όπως και στις επιθέσεις στο Παρίσι, το σχέδιο για τη Βαρκελώνη προέβλεπε επιθέσεις με Καλάσνικοφ και βόμβες σε διάφορα πολυσύχναστα μέρη, όπως σε συναυλιακούς χώρους, στις συνοικίες των μπαρ και σε αθλητικές εγκαταστάσεις", γράφουν.
Μέχρι τώρα πάντως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο πυρήνας της Βαρκελώνης ήταν σε επαφή με κάποιον καθοδηγητή του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ