Σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες Ροχίνγκια βρίσκονται πλέον στο Μπανγκλαντές, προκαλώντας μια "ανυπόφορη κατάσταση", δήλωσε ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ Samim Ahan στη διεθνή διάσκεψη που ξεκίνησε σήμερα στη Γενεύη με θέμα την προσφυγική αυτή κρίση.
Η διεθνής αυτή διάσκεψη έχει στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων για να παρασχεθεί βοήθεια στους περίπου 900.000 μουσουλμάνους Ροχίνγκια οι οποίοι, για να γλιτώσουν από τις διώξεις εναντίον τους στη Μιανμάρ, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές.
Η "Διάσκεψη δεσμεύσεων για την κρίση των προσφύγων Ροχίνγκια" οργανώνεται από υπηρεσίες του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κουβέιτ και έχει στόχο να συγκεντρωθούν συνολικά 434 εκατομμύρια δολάρια ως τον Φεβρουάριο.
Τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για να προσφερθεί βοήθεια σε 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στην περιοχή Κοζ Μπαζάρ του νότιου Μπανγκλαντές, εκ των οποίων 300.000 κάτοικοι της περιοχής και σχεδόν 900.000 πρόσφυγες Ροχίνγκια.
Ο Samim Ahan δήλωσε στη διάσκεψη ότι η χώρα του συνεχίζει τις προσπάθειες να βρεθεί "μια βιώσιμη λύση" στην κρίση σε συνεργασία με τη Μιανμάρ, ωστόσο οι βιρμανικές αρχές συνεχίζουν "την προπαγάνδα που παρουσιάζει τους Ροχίνγκια σαν παράνομους μετανάστες από το Μπανγκλαντές".
Οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, η μεγαλύτερη κοινότητα απάτριδων στον κόσμο, αντιμετωπίζονται σαν αλλοδαποί στη Μιανμάρ, το 90% των κατοίκων της οποίας είναι βουδιστές. Θύματα διακρίσεων, δεν μπορούν να παντρευτούν ή να ταξιδέψουν χωρίς άδεια. Δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Ο ΟΗΕ θεωρεί τις εις βάρος τους διώξεις "εθνοκάθαρση" και κατηγορεί τη Μιανμάρ ότι έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο εκτοπισμό προσφύγων στην Ασία εδώ και δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 603.000 Ροχίνγκια, εκ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου, οπότε ξεκίνησε η επιχείρηση του στρατού της Μιανμάρ εναντίον των ανταρτών Ροχίνγκια.
Τρεις υπηρεσίες του ΟΗΕ οργάνωσαν τη διάσκεψη αυτή, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ: ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ