Πόκερ παρασκηνίου στην ΝΔ ενόψει εκλογών

Πόκερ παρασκηνίου στην ΝΔ ενόψει εκλογών

Του Αποστόλη Χονδρόπουλου

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ, το μεσημέρι της Τρίτης, αναμένεται να συζητηθεί από τους εκπροσώπους των τεσσάρων υποψηφίων το ζήτημα της διοργάνωσης κομματικής συνδιάσκεψης της ΝΔ πριν από τις κάλπες της 22ης Νοεμβρίου, την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης πιέζουν και για διεξαγωγή τηλεμαχίας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης βάζει από την πλευρά του θέμα κόπωσης του εκλογικού σώματος από την παρατεταμένη προεκλογική διαδικασία. Την ίδια ώρα οι τρεις εκ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φρενάρουν τα σενάρια ενδεχόμενης συμφωνίας μεταξύ των υποψηφίων για αποφυγή δεύτερου γύρου στις 29 Νοεμβρίου, εάν ο νικητής του πρώτου γύρου δεν λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, αλλά προσεγγίσει το ποσοστό 50%, έχοντας και σημαντική διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο.

Μιλώντας για το θέμα αυτό το βράδυ της Δευτέρας στο “Star” ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υπογράμμισε ότι θα  είναι προς όφελος και του ίδιου του νέου αρχηγού, όποιος και αν είναι, να έχει εκλεγεί συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία.  «Μόνο αν κάποιος λάβει πάνω από 50% στον πρώτο γύρο δεν θα πάμε σε δεύτερο γύρο», δήλωσε  στον «Σκάι» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαφοροποιώντας εν μέρει τη θέση του από την περασμένη εβδομάδα που είχε  αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην ίδια γραμμή και συνεργάτες του Άδωνι Γεωργιάδη λένε ότι «το καταστατικό ορίζει ακριβώς την πλειοψηφία. Αν δεν υπάρχει η απόλυτη πλειοψηφία που ορίζει το καταστατικό, θα πάμε σε  β΄ γύρο».

Η πιθανότητα διεξαγωγής κομματικής συνδιάσκεψης δεν σημαίνει ότι εκλείπουν και οι πιέσεις για debate, οι οποίες πέφτουν πάνω στο τείχος που έχει υψώσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.  Μιλώντας μάλιστα το βράδυ της Δευτέρας ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ ήταν πιο ξεκάθαρος από κάθε άλλη φορά. «Εγώ βλέπω τη διαδικασία με νεοδημοκρατικά κριτήρια και όχι με όρους εθνικών εκλογών. Τα εν οίκω μη εν δήμω. Όσο και να με πιέζουν, εγώ αρνούμαι να βγω σε τηλεμαχία», είπε απευθυνόμενος σε ακροατήριο νεολαίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επέμεινε παράλληλα στον  διαχωρισμό ανάμεσα σε «νεοδημοκράτες και περαστικούς» και κάλεσε μάλιστα τους νεοδημοκράτες να προσέλθουν μαζικά στις εσωκομματικές κάλπες ώστε «αν έρθουν περαστικοί και των μηχανισμών να είναι μειοψηφία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι τρεις άλλοι συνυποψήφιοι πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το πρώτο τους “άτυπο debate”, όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, στο διαδίκτυο, ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας εξακολουθεί να συνδέει το ενδεχόμενο συμμετοχής του και σε τηλεοπτική συζήτηση με την παρουσία σε αυτήν και του Βαγγέλη Μειϊμαράκη. Δεν είναι πάντως μόνο η τηλεμαχία που φέρνει πιο κοντά τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και η οικονομία. «Με τον Μητσοτάκη έχουμε 100% ταύτιση απόψεων στην οικονομία και στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις. Έχουμε διάσταση απόψεων στην κοινωνική ατζέντα όπως για παράδειγμα στο σύμφωνο συμβίωσης. Δεν θέλω να αδικούνται, αλλά δεν είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας...», δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο κ. Γεωργιάδης».

Σε ότι αφορά την Συνδιάσκεψη όσο και αν εκδηλώθηκε δημοσίως η βούληση των υποψηφίων για τη διεξαγωγή της, τα πρακτικά ζητήματα δεν είναι λίγα. Η προτεινόμενη από τον Απόστολο Τζιτζικώστα ημερομηνία της 18ης Νοεμβρίου συμπίπτει με την προγραμματισμένη κεντρική εκδήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη στο «Σπόρτινγκ», αλλά συνεργάτες του επισημαίνουν πως  «αν υπάρχει διάθεση θα συμφωνήσουμε σε ημερομηνία». Για την ώρα δεν έχει εκδηλωθεί ούτε κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης των τεσσάρων υποψηφίων, αλλά εκτιμάται πως αυτό θα γίνει στο περιθώριο ή μετά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, αφού  οι διαδικασίες προετοιμασίας δεν θα ξεκινήσουν εάν δεν το ζητήσουν  με κοινό πρακτικό οι τέσσερις υποψήφιοι. Αλλά αν προκύψουν μεταξύ τους διαφωνίες για την ημερομηνία, για το ποιοι θα συμμετέχουν κ.ο.κ, τότε ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο να χαθούν και πάλι στην ΝΔ στα διαδικαστικά και στις… λεπτομέρειες; Στις οποίες, κατά τη γνωστή ρήση, «κρύβεται ο διάβολος», έτσι δεν είναι;