Τα καμπανάκια πλέον είναι καθημερινά και εξηγούν την ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνησης, αλλά και την κινητικότητα σε επίπεδο σχεδιασμού νέων μέτρων.
Τα καταγεγραμμένα κρούσματα αυτή την εβδομάδα ανέρχονται σωρευτικά σε 4.752 έναντι 2.630 την προηγούμενη, κατέγραψαν δηλαδή μια αύξηση 80%. Δεν μεταφράζεται ακόμη σε διασωληνώσεις ή και σε θανάτους, καθώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα καινούργια κρούσματα αφορούν νέους με μέσο όρο ηλικίας τα 27 χρόνια που νοσούν πολύ ήπια, εκτός και αν έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Ο κίνδυνος ωστόσο είναι ότι σε περίπτωση έκρηξης των διαγνώσεων, αυτό θα σηματοδοτήσει αύξηση νοσηλειών, που θα συμπαρασύρει στατιστικά και αύξηση των στατιστικών. Σε αυτή την φάση, της αύξησης κρουσμάτων χωρίς αύξηση διασωληνώσεων, βρίσκεται η Ελλάδα, όπως άλλωστε και άλλες χώρες (Ισραήλ, Βρετανία), με βασικό ερώτημα πως θα θωρακιστεί η χώρα απέναντι στο συνδυασμό από την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» και την φθίνουσα πορεία των εμβολιασμών.
Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, παρά τα λιγότερα τεστ λόγω Σαββάτου, ανήλθαν σε 619 έναντι 236 την προηγούμενη Κυριακή (αύξηση 163%). Εξ αυτών, τα 336 εντοπίζονται στην Αττική, που καταγράφει αύξηση 200% μέσα σε μια εβδομάδα. Όσο για την θετικότητα, έχει ανέβει στο 2,06%.
Οι τελευταίες εξελίξεις είναι άκρως ανησυχητικές, καθώς οι εξελίξεις με τις μεταλλάξεις σημαίνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι για να κτιστεί το τείχος ανοσίας θα απαιτηθεί πλέον εμβολιαστική κάλυψη στο 80%-85% του πληθυσμού, όχι πλέον 70%-75%.
H Ελλάδα βρίσκεται σε εκείνο το επικίνδυνο σημείο όπου η εμβολιαστική καμπύλη αντί να ανεβαίνει έχει γίνει επίπεδη. Τα νούμερα των κάτω από 90.000 εμβολιασμών ημερησίως, στα οποία κινείται πλέον το πρόγραμμα, όπως είπε χθες ο κ. Πέτσας, έναντι 120-130.000 παλαιότερα, έχουν μια εξαιρετικά ανησυχητική δυναμική.
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», ανέφερε νωρίτερα ο ερευνητής του εθνικού ινστιτούτου των ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί, σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Τόσο ο ίδιος, όσο και άλλοι ειδικοί χαρακτηρίζουν λάθος την άρση του μέτρου της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και δηλώνουν ανήσυχοι για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», καθώς σε αντίθεση με την Βρετανία και την Πορτογαλία, η χώρα μας πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».
Στα όπλα της κυβέρνησης, καταρχήν η επιχείρηση «πειθώ» με νέες καμπάνιες, κυρίως όμως τα σχεδιαζόμενα αντικίνητρα για να πειστούν οι δύσπιστοι και να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα μέσω της συνέντευξης του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι, οι εμβολιασμένοι δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο».
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζητούμενη αυστηροποίηση μετακινήσεων για ανεμβολίαστους από νομό σε νομό, οι οποίες θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικό μοριακό ή rapid test, όπως ακριβώς δηλαδή θα ισχύει από αύριο για ταξίδια προς τα νησιά, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό χθες ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της επιτροπής των ειδικών που συνεδριάζει την Πέμπτη, πριν δηλαδή τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά.
Εξ ου και τα κίνητρα ως αντίδοτο στην επιβράδυνση του εμβολιαστικού ρυθμού, όπως η κάρτα Freedom Pass για τους νέους 18-24 ετών, εξαιτίας της οποίας, δύο μέρες μετά τη σχετική ανακοίνωση, έσπευσε να εμβολιαστεί ένας σημαντικά μεγάλος αριθμός. Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ομάδα δείχνουν ότι τα ραντεβού στη συγκεκριμένη ομάδα έχουν ανέβει στο 21,5%, αλλά και πάλι μεγάλο μέρος των περίπου 830.000 ανθρώπων αυτής της κατηγορίας παραμένει ακόμη ανεμβολίαστο.