Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συνεδριάζουν σήμερα στον Καναδά είναι μάλλον απίθανο να εκδώσουν ένα τελικό ανακοινωθέν με την ολοκλήρωση της συνόδου τους, το Σάββατο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ τους, κυρίως στα θέματα που αφορούν το εμπόριο.
Aξιωματούχος που βρίσκεται στο Λα Μαλμπέ είπε στο Reuters ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας
Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο Καναδάς, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη G7, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια «πολύ εγκάρδια» συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Στο μεταξύ η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, πρότεινε τη συγκρότηση ενός μηχανισμού μέσω του οποίου θα συζητηθούν οι τρέχουσες εμπορικές διαφορές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές, όπως ανέφερε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Σύμφωνα με την πηγή αυτή, η ενότητα των Ευρωπαίων στη σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στον Καναδά είναι «εντυπωσιακή». Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιδιώκουν να περιληφθεί μια αναφορά στους διεθνείς εμπορικούς κανόνες στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου.