Σύμφωνα με το GISAID, μια παγκόσμια επιστημονική πρωτοβουλία που ιδρύθηκε το 2008 και παρέχει ανοιχτή πρόσβαση σε γονιδιωματικά δεδομένα των ιών της γρίπης και του κορωνοϊού, οι υποπαραλλαγές της Ο5 έχουν επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο με την αύξηση της διασποράς τους μέσα σε μία βδομάδα να σκαρφαλώνει από το 71% στο 74%.
Οι υποπαραλλαγές δεύτερης γενιάς που προκύπτουν από την Β.Α.5 έχουν πολλές διαφορές, άλλοτε στην περιοχή της πρωτεΐνης ακίδας κι άλλοτε εκτός αυτής της περιοχής, με τις νέες υποπαραλλαγές που προκύπτουν από την Β.Α.2 και την Β.Α.4 να βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Ανάμεσα στα στελέχη ανησυχίας που έχει ξεχωρίσει το ευρωπαϊκό κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων ECDC είναι και η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» δηλαδή η Β.Α.2.75 που βρίσκεται και αυτή σε πτωτική πορεία.
Στο μεταξύ σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέας γενιάς υποπαραλλαγές που προκύπτουν, είτε από την Ο2 (την Β.Α.2), την Ο4 (την Β.Α.4) και την Ο5 (Β.Α.5) βαφτίζονται πλέον με νέες ονομασίες όπως BF, BD και BC.
Στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» θα μπορέσει να επικρατήσει, καθώς στις περισσότερες περιοχές έχει ήδη επικρατήσει η Β.Α.5 που δεν αφήνει χώρο για ένα νέο στέλεχος να απλωθεί. Καθησυχαστικός και για την πορεία της πανδημίας ακούγεται από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας ο πρώην πρύτανης, καθηγητής πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Ο οποίος επισημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη στην ενδημική φάση της πανδημίας και πλέον στα νοσοκομεία νοσηλεύονται κυρίως υπερηλικιωμένα άτομα άνω των 80 ετών και μεσήλικες με υποκείμενα νοσήματα.
Ο καθηγητής εξακολουθεί να ανησυχεί για τους περίπου 80.000 «ξεροκέφαλους» συνανθρώπους μας ηλικίας 80 ετών και άνω που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και συστήνει σε όλους τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών και στους ανθρώπους άνω των 65 ετών που έχουν ένα υποκείμενο νόσημα (ή παραπάνω) να μην αναβάλλουν τη διενέργεια της τέταρτης δόσης και γενικά να φροντίσουν να εμβολιαστούν.
Για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα καθησυχαστικός και με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων συμφωνεί και εκείνος ότι δεν βλέπει την επιστροφή της μάσκας σαν υποχρεωτικό μετρό. Γι' αυτό συστήνει σε όλους τους καθηγητές και τους δασκάλους που είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να νοσούν από κάποια πάθηση, για παράδειγμα σακχαρώδη διαβήτη ή ένα άλλο νόσημα να χρησιμοποιούν τη μάσκα προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι.
Ο λόγος που τα πράγματα πάνε πλέον καλά και το σύστημα υγείας δεν υφίσταται μεγάλη πίεση σχετίζεται με το επίπεδο του εμβολιασμού, αλλά και την υψηλή υβριδική ανοσία που έχει αποκτηθεί στην κοινότητα αφού οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί τρεις φορές και μετά νόσησαν με τα υποστελέχη της Όμικρον, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έχουν πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων.
Η έρευνα που έγινε στην περιοχή της Δεσκάτης φανερώνει ότι οι άνθρωποι που είχαν εμβολιαστεί και μετά εκτέθηκαν στην Όμικρον έχουν διπλάσιους τίτλους αντισωμάτων οι οποίοι μπορεί μετά από έξι ή επτά μήνες να φθίνουν, αλλά ο οργανισμός τους δεν παραμένει ανοχύρωτος, καθώς υπάρχει και η κυτταρική ανοσία η οποία εξασφαλίζεται μέσω των κυττάρων μνήμης.
Η Δεσκάτη επιλέχθηκε για την έρευνα καθώς τον Νοέμβριο του 2022 βίωσε ένα ισχυρό κύμα της πανδημίας, νόσησαν πολλοί άνθρωποι, ο κόσμος τρόμαξε και οι κάτοικοι εμβολιάστηκαν σε ποσοστό που ξεπέρασε το 94 %.
Σε αυτόν τον πολύ καλά εμβολιασμένο πληθυσμό όταν μεταδόθηκαν τα υποστελέχη της Όμικρον και νόσησαν ξανά οι κάτοικοι -οι περισσότεροι πολύ ήπια- διπλασιάστηκε ο τίτλος των αντισωμάτων στον οργανισμό τους.