Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Κίνα υπόθεση απάτης από φαρμακευτική εταιρεία, η οποία αποκαλύφθηκε πως πλαστογράφησε έγγραφα που αφορούσαν την παραγωγή ενός αντιλυσσικού εμβολίου, το οποίο χορηγείται ακόμη και σε βρέφη τριών μηνών.
Ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Εταιρείας Βιοτεχνολογίας Τσανγκσένγκ, κατηγορώντας την για ανήθικη συμπεριφορά και ζητώντας την λήψη μέτρων, γεγονός που προκάλεσε την πτώση των μετοχών εταιρειών παρασκευής εμβολίων και βιοτεχνολογίας.
Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει όχι μόνο την τοπική φαρμακευτική αγορά, αλλά ταυτόχρονα απειλεί τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο.
Παρότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που να έχουν εμφανίσει κάποιο πρόβλημα έπειτα από τη χορήγηση του εμβολίου, οι ρυθμιστικές αρχές κάλεσαν την εταιρεία Τσανγκσένγκ να διακόψει την παραγωγή και να ανακαλέσει το προϊόν αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο νωρίτερα μέσα στον μήνα.
Η υπόθεση έγινε viral στην Κίνα, όπου υπάρχει ευαισθησία ως προς την ασφάλεια των τροφίμων και των φαρμάκων έπειτα από μια σειρά σκανδάλων την τελευταία δεκαετία.
Σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε αργά χθες το βράδυ στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Λι ζήτησε την άμεση διενέργεια έρευνας και κάλεσε για την αυστηρή τιμωρία των εταιρειών και των προσώπων που εμπλέκονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κοινό απαιτεί ειλικρινή πληροφόρηση.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η έρευνά του διαπίστωσε πως η Τσανγκσένγκ κατασκεύασε τα αρχεία παραγωγής και επιθεώρησης προϊόντων και άλλαξε αυθαιρέτως τις παραμέτρους της διαδικασίας προβαίνοντας σε "σοβαρές παραβάσεις" του νόμου.
Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη με την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων προς τη ρυθμιστική αρχή και ανακοίνωσε ότι η διακοπή της παρασκευής του εμβολίου θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά της. Πρόσθεσε ακόμη ότι κάποιες περιφερειακές υπηρεσίες ελέγχου των ασθενειών ανέστειλαν την παραγωγή ορισμένων άλλων εμβολίων της.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ