Στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του Nord Stream η ροή - Αγωνία στην Ευρώπη
Φυσικό αέριο

Στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του Nord Stream η ροή - Αγωνία στην Ευρώπη

Η ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream μειώθηκε στο 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του σήμερα το πρωί, όπως είχε ανακοινωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανού διαχειριστή, ενισχύοντας τον κίνδυνο ελλείψεων τον ερχόμενο χειμώνα.

Από το πρωί σήμερα, ο Nord Stream μεταφέρει ... 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.

Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από τη Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με την συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Έκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.

Υποδιπλασιασμός παραδόσεων

Τη Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «εργασίες συντήρησης σε μία τουρμπίνα».

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι για τη μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες...».

Όμως οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Άλμα στις τιμές

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε χθες επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.