Τουλάχιστον 292 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις στη Νικαράγουα εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 11 χρόνια, σύμφωνα με έναν νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το Νικαραγουανό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CENIDH). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 20 αστυνομικοί και περίπου 30 παραστρατιωτικοί ή υποστηρικτές της κυβέρνησης Ορτέκγα.
Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δίνουν ακόμη πιο βαρύ απολογισμό, όπως η Νικαραγουανή Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANPDH), η οποία καταμετρά 350 νεκρούς και 2.000 τραυματίες.
Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα κάποιον απολογισμό των επεισοδίων και μοιάζει να αναγνωρίζει μόνο τους θανάτους αστυνομικών και υποστηρικτών της.
Το κύμα των διαδηλώσεων που ξέσπασε τη 18η Απριλίου, αρχικά με αφορμή ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που εγκαταλείφθηκε πολύ γρήγορα, πήρε διαστάσεις χωρίς προηγούμενο στη Νικαράγουα. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η αποχώρηση του Ορτέγα, πρώην αντάρτη, 72 ετών, που βρίσκεται στην προεδρία από το 2007, έπειτα από μια πρώτη θητεία του στην εξουσία από το 1979 μέχρι το 1990. Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Ορτέγα πως έχει επιβάλλει «δικτατορία» μαζί με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του.
Ο Ορτέγκα απέκλεισε ξανά τη Δευτέρα κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί και αρνήθηκε να επισπεύσει τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, οι οποίες κανονικά θα διεξαχθούν το 2021, καταγγέλλοντας μια «συνωμοσία της αντιπολίτευσης» με σκοπό την ανατροπή του.
Σε μια σπάνια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, ο Ορτέγα υποστήριξε ότι τα πολυαίμακτα επεισόδια που συντάραξαν τη χώρα του από τον Απρίλιο έχουν πλέον τερματιστεί.
Εξάλλου, ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Standard and Poor''s (S&P) υποβάθμισε τη Δευτέρα το κρατικό αξιόχρεο της Νικαράγουας από B+ σε B, με αρνητική προοπτική, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στη χώρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ