Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις από τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κυρίτση που, σχολιάζοντας χθες τον νέο Ποινικό Κώδικα, ανέφερε «δεν θυμάμαι να έχει σκοτωθεί κανείς από μολότοφ».
Μετά το «άδειασμα» από τον Νίκο Φίλη που δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι «εγώ θυμάμαι νεκρούς από μολότοφ στη Marfin», ο δικηγόρος των διασωθέντων από την τραγωδία αυτή, Θρασύβουλος Κονταξής, τόνισε στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 ότι η δήλωση Κυρίτση «διαχέει μια αντίληψη ότι η ρίψη μολότοφ συνιστά ήσσονος σημασίας αδίκημα».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «άκυρη και ανιστόρητη» τη δήλωση Κυρίτση που διαστρεβλώνει την ιστορία ενώ, όπως υπογράμμισε, «δεν ρίχνεται μολότοφ για παιχνίδι, αποτελεί μέσο άλλου αδικήματος όπως ανθρωποκτονία ή εμπρησμός».
Η Μαρία Καραγιάννη, η γυναίκα που έζησε τις εφιαλτικές στιγμές μέσα στην «Marfin» το 2010, σχολίασε τη δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως ένιωσε φρικτά όταν άκουσε τα λόγια του. «Είναι αδιανόητο να ακούγονται τέτοια πράγματα από το στόμα πολιτικού προσώπου, είναι πολύ κυνικό όλο αυτό και με θίγει και με πληγώνει και με πονάει. Ακόμη κι αν ξέχασε, για εμένα αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Έχουμε υποστεί μεγάλη ψυχολογική κακοποίηση. Θίγομαι και προσβάλλομαι από αυτό που άκουσα», ανέφερε στον ΑΝΤ1.
Περιγράφοντας τα γεγονότα στη Marfin, η κ. Καραγιάννη ανέφερε: «Τους ικετεύαμε, μη ρίχνετε τις μολότοφ μέσα στο κτήριο, υπάρχουν άνθρωποι μέσα. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς για αυτό. Δεν σβήνουν οι μνήμες αυτές».
Πάνω από 170 αστυνομικοί κάηκαν από μολότοφ μέσα σε έναν χρόνο, όπως δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο Ευστράτιος Μαυροειδάκος, Γενικός Γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, με αφορμή τις «προκλητικές» δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση.
Τόνισε ότι αμέσως μετά τις δηλώσεις του κ Κυρίτση εξαγριώθηκαν οι αστυνομικοί στο σύνολό τους, ειδικά αυτοί που έχει καεί από βόμβες μολότοφ.
Υπογράμμισε ότι στα Εξάρχεια δεν πετάνε μολότοφ για πλάκα αλλά ότι θέλουν να υπάρξει νεκρός αστυνομικός και ότι από θαύμα είναι ζωντανοί οι αστυνομικοί που έχουν φάει μέχρι σήμερα μολότοφ.
Κάλεσε τέλος τον κύριο Κυρίτση να πάει το Σαββατοκύριακο στα επείγοντα στο 401 μετά από τα καθιερωμένα επεισόδια στα Εξάρχεια προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τα εγκαύματα που προκαλούνται στους αστυνομικούς.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό και ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Γιατί σας εκπλήσσει η δήλωση του Κυρίτση; Αν την έκανε άλλος θα ήταν έκπληξη. Για τον βίο και την πολιτεία του δεν μου κάνει έκπληξη». Ο κ. Ντούμας τόνισε ότι «οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Ίσως οι συγγενείς τους να μπορούν να του πουν δύο κουβέντες για το πώς μπορεί να κάψει έναν άνθρωπο μια μολότοφ».
Χθες, μιλώντας στο enikos.gr, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, τόνισε πως ο κ. Κυρίτσης «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα και άλλοι τόσοι νοσηλεύτηκαν στην εντατική και σώθηκε η ζωή τους τελευταία στιγμή. Λυπάμαι για τον κ. Κυρίτση και το πολιτικό του ήθος, είναι απερίγραπτος».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαρακος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε πως «ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Κυρίτσης, μπερδεύει τις μολότοφ με τις μπογιές και τα τρικάκια, τις θεωρεί ένα ήπιο μέτρο αντίδρασης. Τον προκαλούμε, στην πρώτη επίθεση που θα δεχθεί αστυνομικός από μολότοφ, να έρθει στο νοσοκομείο να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη φονικότητα αυτών των όπλων. Λυπούμαστε που ξεχνάει ότι σε μία δημοκρατία δεν έχει θέση η βία αλλά ο διάλογος».
Αντίδραση υπήρξε και από τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρο Τσαϊρίδη, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ανέφερε πως «η δήλωση του κ. Κυρίτση έχει προκαλέσει οργή σε όλους τους αστυνομικούς οι οποίοι έχουν δεχθεί χιλιάδες μολότοφ κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διαδηλώσεων ακόμα και στα γήπεδα».